Hamilelikte Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Hamilelikte Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Diş Eti İltihabı

Hamilelik sürecinde, gebelerde ani hormon artışları yaşanır. Bu dönemde diş etlerinde kalan artıklar temizlenmezse, diş eti iltihabı riski artar. Bu durum, tüm hamile kadınlarda görülebilir. Diş iltihabı, diğer adıyla diş apsesi olarak bilinir. Diş rahatsızlıkları, erken doğuma da neden olabilir. Bu nedenle hamile kadınların diş sağlığı konusunda çok hassas olmaları gerekmektedir.

Hamile kadınlar, bulantı ve kusma gibi durumları sık yaşadıkları için ağız içindeki asidik ortam dişlerde aşınmaya neden olur. Bu tür sorunların yaşanmaması için ağız içi her gün gargara yapılarak bol su ile temizlenmelidir. Hamile kadınlar sık kustukları için diş arasında ve etrafında asit kalıntıları birikir. Asidik ortamda diş fırçalamak dişlerin zedelenmesine yol açabilir. Bu nedenle, kusmanın ardından yarım saat bekledikten sonra dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikte diş eti iltihabı yaşanmaması için dişler her gün düzenli olarak fırçalanmalıdır. Hamilelik döneminde dişler hassaslaşır ve diş eti kanamaları sık görülür. Hamileliğin ilk aylarında diş ağrıları artabilir. Hormon düzeylerindeki artış nedeniyle dişler hassaslaşır ve yemek kalıntıları kaldığında iltihap ve apse oluşabilir. Bu tür durumların yaşanmaması için dişler her gün fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Hamile kadınlar, doktorlarından alacakları bilgilerle diş sağlığına dikkat etmelidir.

Hamilelikte Diş Eti İltihabına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte yüksek oranda hormon artışı yaşandığı için tüketilen yiyecekler ve içecekler, dişlerde bakteri olarak kolaylıkla birikir. Bu nedenle, günlük ağız ve diş bakımı ihmal edilmemelidir. Diş fırçalanması asla aksatılmamalıdır.

Hamile kadınlar, gebelik öncesinde ağız muayenesi yaptırarak ağız hijyenine dikkat etmelidirler. Günde en az iki kez diş fırçalanmalıdır. Diş arasında kalan kalıntılar, diş ipi kullanılarak temizlenmelidir. Bu uygulama, iltihaplara karşı dişleri koruyacaktır. Düzenli olarak tuzlu ılık su ile gargara yapılmalıdır. Tuzlu su, diş etlerini rahatlatır ve hassasiyetini azaltır. Hamilelik süresince bu hususlara özen gösterilmelidir.

Hamilelik ve Diş Sağlığı İçin Ekstra Öneriler

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturun.
  • Diş hekiminizle düzenli olarak kontrol randevuları planlayın.
  • Diş fırçanızı her 3-4 ayda bir değiştirin.
  • Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Bol su tüketerek ağız içinde bakteri birikimini azaltın.

Hamilelik boyunca diş sağlığınıza dikkat etmek, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemlidir. Gerekli önlemleri alarak sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Velide

23 Temmuz 2024 Salı

Hamileliğimde sık sık diş eti kanamaları yaşıyorum; bu normal mi? Diş iltihabını önlemek için günlük olarak hangi önlemleri almalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Velide,

Hamilelik sırasında diş eti kanamaları yaşamak aslında oldukça yaygındır ve genellikle hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu durum "gebelik gingiviti" olarak adlandırılır ve diş etlerinde hassasiyet ve kanamalara yol açabilir.

Diş iltihabını önlemek için şu günlük önlemleri alabilirsiniz:
1. Dişlerinizi günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın.
2. Diş ipi kullanarak diş aralarındaki yiyecek artıklarını temizleyin.
3. Antibakteriyel ağız gargaraları kullanarak ağız hijyeninizi destekleyin.
4. ޞekerli ve asitli yiyecek-içecek tüketimini azaltın.
5. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek profesyonel temizlik yaptırın.

Eğer diş eti kanamalarınız devam ederse veya şiddetlenirse mutlaka bir diş hekimine başvurmanızda fayda var. Sağlıklı bir hamilelik dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ön Diş Estetiği Nasıl Uygulanır

Ön Diş Estetiği Nasıl Uygulanır

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?

Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi