Çocuklarda Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Çocuklarda Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Diş Ağrısı

Çocuklarda diş ağrısı, dişlerin normal dişlere nispeten daha fazla organik madde içermesi nedeniyle oluşmaktadır. Bu sebeple çocuklar, diş çürümelerine daha yatkındır. Çocuklar, çürüğün erken evrelerinde görülen sıcak-soğuk hassasiyetini ve hafif ağrı benzeri sinyalleri zamanında fark edemezler. Ancak dayanılmaz ağrı başladığında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin davranışları diş fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıkça yaptığı bir yanlış, emzik veya biberonu şeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku sırasında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylelikle beslenme düzensizliğinden ötürü dişler çürümeye yatkın hale gelir.

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eskiyen bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınır aşınmaz kesinlikle değiştirilmelidir.

Çocuklarda Hangi Diş Macunu Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Bebeklik çağında ve üç yaşına kadar olan çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda görüldüğü gibi, yarım parmak değil, fırça üst kısmına sıkılan mercimek büyüklüğünde macun fırçalama için yeterli olacaktır. Macun kullanımına başlandığı dönemde piyasada bulunan florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Fırçalama işleminde macundan çok gösterişli bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Çürük Oluşumu Engellenebilir mi?

Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı veya ilaç henüz geliştirilememiştir. Ancak, çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı etkili yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri "fissür örtücü" adı verilen malzemedir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başlar. Bu malzemeyle olukların üzeri kapatılarak, o bölgeye mikrop ve yiyecek artığının sızması engellenir ve çürük başlaması önlenir. Çürüğü engellemenin farklı yollarından biri de dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır.

Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bunların yanı sıra, estetik kaygılar açısından da önemlidir. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan daimî dişler için korur ve daimî dişler sürerken onlara rehberlik yaparlar.

Süt Dişlerindeki Çürükler Tedavi Edilmeli mi?

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye neden olabilir. Bu dönemde tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde sorun ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) yol açabilir. Bu nedenle süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir.

Çocuklarda Diş Yaralanmaları

Çocuklarda dişlerin kayıp gördüğü durumlarda zaman kaybetmeden müdahalede bulunulmalıdır. Doğru teşhis konması çok önemlidir.

Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerin, en azından ilk 4 ay anne sütü ile beslenmeleri ağız etrafındaki narin doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişmesini sağlayacaktır.

Çocuklarda Diş Fırçalama Ne Zaman Başlamalıdır?

Bebek 6-8 aylıkken (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltı sonrasında ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent veya gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özsüer

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Çocuğumun dişleri sürekli çürüyor ve ağrı yapıyor, ne yapmalıyım? Ebeveyn olarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Ayrıca hangi diş macununu kullanmalıyız, miktarı ne olmalı? Bebeklerde diş temizliğine ne zaman başlamalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özsüer,

Çocuğunuzun diş sağlığı ile ilgili yaşadığınız sorunlarının farkında olmak ve bu konuda adım atmak çok önemli. Öncelikle, diş çürümelerini önlemek için düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemeniz gerektiğini belirtmeliyim.

Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için öncelikle siz bir model olabilirsiniz. Çocuklar ebeveynlerini örnek alarak öğrenirler. Sabah ve akşam birlikte dişlerinizi fırçalamanız, bu alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, diş fırçalamayı eğlenceli hale getirmek için renkli ve çocukların ilgisini çeken diş fırçaları ile diş macunları seçebilirsiniz.

Dört yaşından itibaren çocuklar için özel olarak üretilmiş florürlü diş macunları kullanabilirsiniz. Diş macunu miktarı ise bezelye büyüklüğünde olmalıdır.

Bebeklerde diş temizliğine ise ilk diş çıktığı andan itibaren başlanmalı. Parmak fırçaları veya temiz bir gazlı bez ile dişleri nazikçe temizleyebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Çocuğunuzun diş sağlığı için başarılar dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Güncel

Diş Plağı Temizliği ve Kullanımı

Diş Plağı Temizliği ve Kullanımı

Güncel

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı