Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti, çenedeki kemiklerimizin üstüne dizilmiş, ısırmaya, kopartmaya ve çiğnemeye yardımcı olan sert ve kalsiyumdan oluşan yapıyı, yani dişi kökleriyle birlikte kaplayan kırmızımsı yapıya denir. Aynı zamanda diş eti, dişi çevrelemekte ve onu korumakla görevli olan bir dokudur. Dişler genelde düzenli ve düzgün bir şekilde temizlenmediğinde, içlerinde ve aralarında kalan yiyecek artıkları diş plağı oluşturur. Diş plağı, dişin çürümesine ve diş etinin iltihaplanmasına sebep olabilir. Oluşan plakta üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaların parçalanmasına sebep olarak asit üretirler. Asit ise dişte çürümeye yol açar ve bu süreç, dişin çekilmesine kadar ilerleyebilir. Diş etinde başlayan rahatsızlıklar genellikle kanama ile kendini gösterir. Diş etlerindeki renk bozuklukları, diş etinin çekilmesi ve şeklinin bozulması, diş eti hastalıklarının belirtileri arasında yer alır. Hastalığın durumuna göre ağız kokusu da oluşabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, diş taşlarına bağlı olarak veya kötü yapılmış köprülere bağlı olarak meydana gelebilir. Aynı zamanda diş bakımının veya diş fırçalanmasının doğru şekilde yapılmaması, genetik hastalıklar veya kişinin diş etinde bulunan hastalıklardan dolayı diş eti çekilmesi görülebilir. Dişlerin günde üç kez fırçalanmaması veya aşırı fırçalanması, dişin üzerinde oluşan plakların yani bakterilerin diş etinin aşağılarına doğru inerek diş eti çekilmesine neden olmasına yol açar. İlk belirtileri arasında ağızda oluşan kötü koku ve diş eti kanaması yer alır.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Dişleri saran kemiklerin ve diş eti dokularının iltihaplanmasıdır. Mikrop tabakasının dişlerin üzerinde birikmesi ile bu mikrop tabakasında yaşayan bakteriler diş etinde iltihap oluşturur. Diş eti iltihabı kırmızı görünümündedir ve diş etinde şişlik görülmektedir. Diş eti iltihabının belirtileri arasında ağızda oluşan kötü koku, tat bozukluğu, sallanan dişler ve diş eti kanaması bulunmaktadır.

Diş Eti Büyümesi Nedir?

Bulaşıcı olmayan bu hastalık birçok nedene bağlı olarak oluşmaktadır. Sağlıklı diş etlerinde olmayan bu hastalık, ağızda oluşan bakterilerin iltihaba sebep olmasıyla diş eti büyümesine yol açar. Bunun yanında hamilelik döneminde veya ergenlik döneminde kullanılan ilaçlara bağlı olarak diş etinde büyümeler görülebilir. Düzenli ve dengeli beslenmeme, dilin diş etine sürekli baskı uygulaması, diş aralarında oluşan yemek artıkları ve ağızdan nefes alma gibi alışkanlıklar diş eti büyümesine sebep olabilir. Tedavisinde ise bir diş doktoruna başvurulması gerekmektedir. Doktorun uygulayacağı tedavi sonuç vermezse, diş etinin büyüyen kısmı cerrahi müdahale ile alınabilir.

Diş Eti Hastalığına Ne Sebep Olur?

Diş eti hastalığına sebep olan başlıca etken bakteri plaklarıdır. Bakteri plakları, dişe tutunan saydam bir tabakadır. Bakteri plaklarının dışında sigara kullanımı, asitli içecekler, diş gıcırdatmak, dişin sıkılması, şeker hastalıkları, ağız ve diş yapısına uygun olmayan diş fırçaları, kötü beslenme alışkanlıkları, yanlış diş tedavisi ve ilaç kullanımı diş eti hastalığına sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?

Diş eti hastalığının önlenebilmesi için en önemli görev kişinin kendisinde bitmektedir. İnsanlar, diş eti sorunu yaşamamaları için her gün ağız bakım işlemlerini yani diş fırçalama, gargara yapma ve diş ipi kullanma gibi günlük işlemleri yapmalıdır. Aynı zamanda belirli aralıklarla diş hekimine gidilerek gerekli bakımlar yapılmalıdır. Bu hem kontrol amacıyla hem de diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı yerlerin temizliği için önemlidir. Ayrıca diş fırçalarının her üç ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Yıpranmış olan fırçalar, bakteri plaklarını yeterince temizlemez.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti hastalıklarının belirtileri arasında diş eti kanaması, diş etinde şişlik, ağız kokusu, diş eti çekilmesi, dişlerin sallanması ve diş etinde renk değişikliği yer alır. Tedavi sürecinde öncelikle diş hekimi tarafından profesyonel temizlik yapılır. Bu, diş taşlarının ve plakların temizlenmesini içerir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Neşecan

12 Temmuz 2024 Cuma

Benim diş etlerimde de son zamanlarda kanama ve şişlik fark ettim, bu bir diş eti hastalığının belirtisi olabilir mi? Ayrıca bu şikayetlerim için günlük ağız bakımımda nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Neşecan,

Dış etlerinizdeki kanama ve şişlik diş eti hastalığının belirtisi olabilir. Bu tip belirtiler genellikle diş eti iltihabı (gingivitis) veya daha ciddi bir durum olan periodontitisin habercisi olabilir. Ancak kesin bir teşhis için bir diş hekimine başvurmanız önemlidir.

Günlük ağız bakımınızda dikkat etmeniz gerekenler şunlar olabilir:

1. Dişlerinizi günde en az iki kez, iki dakika boyunca ve doğru teknikle fırçalayın.
2. Antiseptik ağız gargaraları kullanarak ağız hijyeninizi destekleyebilirsiniz.
3. Günde en az bir kez diş ipi kullanarak diş aralarındaki plak ve yiyecek kalıntılarını temizleyin.
4. Sert şeker ve dişlerinize zarar verebilecek gıdalardan kaçının.
5. Diş etlerinizi tahriş edebilecek aşırı sert diş fırçalarından uzak durun.
6. Dengeli beslenmeye dikkat edin ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın.

Bu önerilere dikkat ederek diş eti sağlığınızı koruyabilirsiniz, ancak belirtiler devam ederse bir diş hekiminden profesyonel yardım almanız en doğru adım olacaktır. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrı Kesici İlaçlar Hakkında Bilgi

Diş Ağrı Kesici İlaçlar Hakkında Bilgi

Diş Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Taşı Nasıl Kurtulabiliriz

Diş Eti Taşı Nasıl Kurtulabiliriz

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Vidalı Diş Tedavisi

Vidalı Diş Tedavisi

Güncel

Diş Eti Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Eti Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Hekiminin Görevleri

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?