Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş İltihabı

Diş iltihabı, dişte oluşan çürüğün sinirlere kadar ulaşması ve bakterilerin toksinleri yardımıyla damar ve sinirleri tahrip etmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bakteriler dişte çoğalarak ödem ve apse oluşumuna yol açar. İltihap, bölgeden diş köküne kadar ilerleyebilir ve oldukça şiddetli ağrılarla kendini belli eder. Özellikle gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar yaşanabilir. İltihabın diş dokularına verdiği zarar, çene kemiğinin erimesine kadar gidebilir. Bu nedenle diş ile ilgili yaşanan problemler zamanında tedavi edilmelidir. Diş iltihabı, bölgede irin birikmesi olarak tanımlanabilir ve bu irin ölü doku ve bakterilerden oluşur. Oldukça kötü kokuya yol açan bir sıvıdır. İltihabın nedeni genellikle bakteriyel enfeksiyonlardır.

İltihap, dişte apseye yol açar. Eğer iltihap diş ve diş etinde birikirse, bölgedeki dokularda şişme meydana gelir. Diş iltihabı, diş kökü ve diş etinde ayrı ayrı oluşabilir. Diş kökünde meydana gelen iltihap, daha çok önce geçirilmiş bir diş tedavisi, yaralanma veya çürükler nedeniyle oluşur. Diş etinde meydana gelen iltihap ise ağız hijyenine önem vermemek ve yiyecek artıkları gibi nedenlerden dolayı oluşur.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Çok şiddetli ve kesilmeyen diş ağrıları yaşanabilir. Ağrı gece uykudan uyandıracak kadar keskin olabilir.
  • Ağız içi ve yüzde şişme
  • Dişe baskı uygulandığında ağrının artması
  • Ağız kapalıyken dişe baskı uygulanıyor hissi
  • Tek taraflı baş ağrıları
  • Ağız kokusu
  • Ağzı açıp kapatmakta zorluk
  • Sıcak ve soğuk içecek ve yiyeceklere karşı duyarlılık
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Yutkunma güçlüğü
  • Uyku problemleri
  • Bazı durumlarda kulağa, çene kemiğine ve boyna vuran ağrılar diş iltihabı belirtileri arasında yer alır.

Diş İltihabı Neden Olur?

  • Diş ve diş eti temizliğine yeterince özen göstermemek diş iltihabına yol açabilir.
  • Şekerli, karbonhidratlı ve aşırı asitli yiyecek ve içecekleri fazla tüketmek, ağız içinde bakteri oluşumunu tetikler. Bu durum beraberinde diş çürüğüne neden olur. Ağız içinde çoğalan bakteriler çatlak, çürük ya da diş kırıkları arasında ilerleyerek iltihap oluşumuna yol açar.
  • Çürük dişler tedavi edilmediği takdirde bölgede bakteriler hızla çoğalır ve iltihap gelişme olasılığı artar.
  • Diş minesinde meydana gelen herhangi bir hasar, yine bakterilerin bölgede çoğalmasına neden olur. Bölgede çoğalan bakteriler diş iltihabına yol açar.
  • Diş aralarında biriken yiyecek artıkları düzenli temizlenmediğinde zamanla bakteri oluşumuna yol açar. Bazı diş eti hastalıkları ise bu süreci hızlandırarak diş iltihabına yol açabilir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması, diyabet hastalığı ve gebelik gibi durumlar diş iltihabı için zemin hazırlayabilir.
  • Eskiyen ya da yanlış ve kalitesiz yapılan kanal veya dolgu tedavisi, bakterilerin bölgeye geçişini kolaylaştırır. Bu durum iltihap riskini artırır.

Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Dişte meydana gelen iltihabın boyutuna göre doktor farklı tedaviler uygulayabilir. Tedavide ilk yaklaşım genellikle antibiyotik tedavisidir. Beraberinde kürtaj veya drenaj yapılarak iltihap temizlenebilir. Tedavi süresince ağız içi temizliğine özen gösterilmelidir.

Diş İltihabı İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, ağız içi temizliğine dikkat etmek ve diş aralarına kaçan yiyecek artıkları için diş ipi kullanmak, diş iltihabı riskini azaltır. Dişte meydana gelen çürüğün boyutu ne olursa olsun zamanında tedavi yaptırmak, iltihap riskini büyük oranda azaltır.

Diş İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sinüs Enfeksiyonu: Dişte meydana gelen iltihap tedavi edilmediği takdirde zamanla kan yoluyla kalbe kadar ilerleyebilir. Bölgede bakteriyel endokardit meydana gelir ve bu durum hayati risk oluşturabilir.

Fistül Apse Oluşumu: Fistül apse, diş etlerinde meydana gelen açıklık olarak tanımlanabilir. Fistül apsede şiddetli ağrı azalır ve diş etlerinde kırmızı renkte, beyaz birikintiler meydana gelebilir. Oluşan iltihap nedeniyle diş kaybı yaşanabilir.

Beyin Apsesi: Diş iltihabı tedavi edilmediğinde damar yoluyla iltihap beyne kadar ilerler. Bu durum hastanın komaya girmesine yol açabilir.

Ludwig Anjini: Diş iltihabı, alt çeneyi etkileyecek şekilde şiddetle ilerler. Özellikle erişkinlerde daha sık rastlanan bir durumdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

EMRE

01 Mayıs 2024 Çarşamba

DİŞİMDE İLTHAP VAR ANTİBİYOTİK VERDİLER AMA KANAL TEDAVİSİ DEDİLER YAPMADILAR İLAÇDAN SONRA DEDİLER NEYAPMALIYIM

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Aydil

Merhabalar, diş hekiminiz kanal tedavisine karar verdi ise öncelikle iltihap kurutulmalıdır. Antibiyotik kullanılarak iltihap kurutulduktan sonra kanal tedavisine başlatılabilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Deryadil

Merhabalar, dişinizde eğer iltihap varsa o olağan iltihap kurutulmadan kanal tedavisi başlatılamaz. Önce antibiyotik ile iltihabın kurutulduğundan emin olunmalıdır. Bunun sebebi şayet kanal tedavisi yapılırken müdahale esnasında kandaki iltihap bütün vücuda karışabilir ve hasta zehirlenebilme ihtimali ile karşı karşıya kalabilme durumudur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Taktırma Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?

Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Eti Neden Şişer?

Diş Eti Neden Şişer?

Diş Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri