Diş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Diş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Diş Çeşitleri

Dişler, hem doğal hem de yapay olarak iki ana kategoriye ayrılır. Bu makalede, ağızda bulunan diş çeşitlerini ve görevlerini, ayrıca yapay diş türlerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Doğal Diş Çeşitleri

Doğal dişler, ağızda dört ana kategoriye ayrılır:

Kesici Dişler

Kesici dişler, alt ve üst çenelerin önünde bulunur. Bu dişlerin uçları keskindir ve ağızda toplam 8 tane kesici diş bulunur. Alt kesici dişler, üst kesici dişlerden daha küçüktür. Üst çenedeki dişler 9-10 mm, alt çenedeki dişler ise 6-7 mm genişliğindedir. Kesici dişler, besinleri kesme ve koparma işlevi görür ve tek köklüdür.

Köpek Dişleri

Köpek dişleri, alt ve üst çenede, kesici dişlerin her iki yanında bulunur. Her bireyde toplam 4 köpek dişi vardır ve bu dişler tek köklüdür. Köpek dişleri, delici ve parçalayacı özellikleriyle bilinir.

Küçük Azı Dişleri

Küçük azı dişleri, ağızda ilk çıkan azı dişleridir ve bu nedenle birinci azılar olarak da adlandırılır. Alt ve üst çenede toplam 8 küçük azı dişi bulunur ve genellikle tek köklüdür. Küçük azı dişleri, besinleri ezme işlevi görür.

Büyük Azı Dişleri

Büyük azı dişleri, ağızda toplam 12 adet bulunur. Bu dişler, besinleri çiğneyip öğütme işlevi görür. Bu nedenle, öğütücü dişler olarak da adlandırılır.

Yirmi Yaş Dişleri

Yirmi yaş dişleri, ağızda en çok sorun yaşanan dişlerdir. İnsanların büyümesiyle birlikte çene kemikleri küçülür ve bu doğal bir sürecin sonucudur. Ancak bazen çenenin daralmasından kaynaklanan bu dişler ağrı yapabilir. Yirmi yaş dişleri, bazen yarım gömülü kalabilir ve bu durum ağrıya ve iltihaba sebep olabilir. Bu dişler, dayanaksız olmaları nedeniyle çabuk çürürler ve diş hekimleri tarafından genellikle kısa sürede çekilmesi önerilir. Bu dişler, 18-20 yaşlarında çıkabildiği gibi 35 yaşlarında da çıkabilir.

Yapay Diş Çeşitleri

Yapay dişler, doğal dişlerin yerini almak üzere geliştirilmiş çeşitli yöntemlerdir:

Kaplama Dişler

Kaplama dişler, dişin üst kısmının kesilip daha sonra yapay diş ile kaplanması işlemidir. Porselen, gümüş veya altın gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir.

Protez Dişler

Protez dişler, dişlerini tamamen kaybetmiş kişilere uygulanan bir diş çeşididir. Protez dişler, yapay damakla beraber ağıza yerleştirilir. İlk zamanlarda damaklarda şişme ve kanama görülse de, zamanla hasta bu dişlere alışır.

İmplant Dişler

İmplant dişler, günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir. İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplant yöntemi, yüzünüzde doğal bir görünüm de sağlar. Diş eti altına bir vida yerleştirilir ve bu vidanın üzerine önceden ölçülüp hazırlanmış implant diş yerleştirilir. Diş çeşitleri arasında en doğal görünenidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Beyazlatma Yöntemleri ve Teknikleri

Diş Beyazlatma Yöntemleri ve Teknikleri

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Vidalı Diş Tedavisi

Vidalı Diş Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?

Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?

Güncel

Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?

Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?

Güncel

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?