Şeffaf Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

Şeffaf diş telleri, estetik kaygıları olan bireyler için geliştirilmiş bir ortodontik tedavi yöntemidir. Dişlerin doğal görünümünü koruyarak, etkili düzeltmeler sağlar. Tedavi sürecinin başarısı, hastanın uyumu ve diş hekiminin talimatlarına bağlıdır.
Şeffaf Diş Teli Nasıl Çıkarılır?
09 Eylül 2024

Şeffaf Diş Teli


Şeffaf diş teli, halk arasında "şeffaf diş teli" olarak bilinen apareyler aslında şeffaf plaklardan oluşur. Şeffaf diş telleri, son yıllarda ortaya çıkan ileri teknolojilerle geliştirilmiş bir ürün olarak bilinmektedir. Türkiye'de ise ilk defa İstanbul Teknik Üniversitesi'nde "şeffaf aparey" adıyla geliştirilmiştir. Diş teli tedavisi, dişlerdeki çapraşıklıkları, eğrilikleri, ayrıklıkları, yani dişlerdeki bozuklukları belirli bir süreç içinde düzelten bir tedavi yöntemidir. Temel olarak, dişlerde ortodontik harekete neden olacak bir kuvvet oluşturan sistemlerle uygulanan tedavidir. Yaklaşık 30 yıl önce diş teli tedavisi, dişlerin üzerine yapıştırılan ve kare formunda olan, braket dediğimiz metallerle yapılmaktaydı. Bu metal braketler her ne kadar dişleri istenilen düzeyde düzeltse de estetik açıdan kötü görünmesi kullanım alanını daraltmaktaydı. Özellikle dış görünüşün önemli olduğu durumlarda olan insanlar diş teli tedavisi göremiyordu. Bu nedenle araştırmacılar, metal braketlerle aynı sonucu verecek, estetik açıdan daha az belirgin sistemler araştırmaya başladılar ve şeffaf diş teli kavramı ortaya atıldı.

Şeffaf Diş Teli Çeşitleri


Şeffaf diş teli olarak da isimlendirilen ve metal diş tellerine göre daha estetik durduğu için tercih edilen bu sistemlerin belli olmayanından az belli olanına doğru sıralaması şu şekildedir:
  • Lingual ortodonti
  • Şeffaf plak
  • Şeffaf braket

Şeffaf Diş Teli Nasıl Takılır?


Öncelikle diş teli takılmadan önce dişlerinizin tedavi başlangıcındaki halini kayıt altına almanız gereklidir. Bu sayede hem dişlerinizin ilk hali üzerinde ölçümler yapılacak hem de diş teli tedavisinin uzun soluklu bir tedavi olmasından dolayı dişleriniz düzeldikçe eski halini unutmazsınız. Sonra diş teli takılması işlemine geçilmektedir. Diş teli takılırken diş yüzeylerinin mutlaka kuru olması gereklidir. Bunun için dudaklarınızın ve yanaklarınızın dişlerinizin yüzeyine değmesine engel olan, ekartör adı verilen bir plastik kullanılır. Daha sonra braket adı verilen kare şekilli diş telleri ve özel diş teli yapıştırıcıları ile diş üzerine yapıştırılmaktadır. Bu yapıştırıcıların mavi ışık gördüğünde sertleşen özellikleri vardır. Bu nedenle braketler dişlerinizin üzerine yerleştirildikten sonra mavi dalga boyunda ışık uygulanmaktadır. Her dişinizin üzerine bir braket gelecek şekilde bu işleme devam edilmektedir. Bütün braketler yapıştırıldıktan sonra ekartör çıkarılmakta ve braketlerin ortasından geçen ince uzun tel braketlere lastikleri aracılığı ile tutturulmaktadır.

Şeffaf Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekmektedir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler bulunur. Bu malzemelerin yardımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılmaktadır. Diş telleri çıkarıldıktan sonra ikinci aşama olarak, dişlerin üzerine kalan yapıştırıcı artıklarını temizleme aşamasına geçilir. Bu işlemde yapıştırıcıların çıkarılması için üretilen ve dişin minesine zarar vermeyen özel malzemeler kullanılır. Bu malzemeler biraz pahalı olduğu için yerlerine başka malzemeler kullanılması durumunda diş minesi çizilebilir, parlaklığı kaybolur ve bunun telafisi maalesef yoktur.

Şeffaf Diş Teli Avantajları

  • Dışarıdan bakıldığında kesinlikle fark edilmemesi
  • Tedavi sırasında herhangi bir acı, ağrı ya da sızı gibi durumların olmaması
  • Tedavi başlangıcının kısa olması ve güzel gülüşlere en yakın sürede kavuşulması
  • Tedavi süresince konuşmalarınızı etkilememesi
  • İstenildiği zaman çıkartılabilme özelliğine sahip olması

Şeffaf diş telleri, estetik kaygıları olan bireyler için ideal bir tercihtir. Dişlerin doğal görünümünü korurken, etkili bir ortodontik tedavi sunar. Bununla birlikte, şeffaf diş teli tedavisinin başarısı, hastanın tedavi sürecine uyum göstermesi ve diş hekiminin talimatlarına uyması ile doğrudan ilişkilidir. Tedavi süresi boyunca düzenli kontrollerin yapılması ve şeffaf plakların doğru şekilde kullanılması önemlidir. Aksi takdirde, istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün olmayabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Uysal 04 Ağustos 2024 Pazar

ޞeffaf diş telleri gerçekten dışarıdan bakıldığında hiç fark edilmiyor mu yoksa yakından bakıldığında belli oluyor mu? Tedavi sırasında acı hissedilmediği söyleniyor ama gerçekten rahatsızlık vermiyor mu? ޞeffaf braketlerin diş yüzeyine yapıştırılması sırasında herhangi bir sorun yaşayan oldu mu? Tedavi süresince dişlerimin farklılaştığını ve düzeldiğini görmek bana moral verebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Uysal,

ޞeffaf diş telleri dışarıdan bakıldığında metal tellere göre daha az belirgin olurlar. Ancak, yakından bakıldığında yine de fark edilebilirler. Bu durum, ışığın ve bakış açısının etkisine bağlı olarak değişebilir.

Rahatsızlık konusuna gelince, tedavi sırasında bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. ޞžeffaf diş telleri kullanımında da bu rahatsızlıklar tamamen ortadan kalkmaz, fakat metal tellere göre daha az rahatsızlık verdiği söylenebilir.

Braketlerin yapıştırılması sırasında genellikle büyük bir sorun yaşanmaz. Ancak, nadiren de olsa bazı kişilerde ufak tefek problemler yaşanabilir. Bu da genelde diş hekiminizin deneyimi ve kullandığı malzemelere bağlıdır.

Tedavi süresince dişlerinizin farklılaştığını görmek ise kesinlikle motivasyonunuzu artıracaktır. Dişlerinizin düzeldiğini gördükçe moraliniz yükselecek ve tedaviye bağlılığınız artacaktır. Bu da tedavi sürecini daha kolay hale getirebilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Haber Bülteni
Diş Kökü Ağrısı Tedavisi
Diş Kökü Ağrısı Tedavisi
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazerle Diş Beyazlatma
Diş Sallanması Nasıl Geçer?
Diş Sallanması Nasıl Geçer?
Diş Eti Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
Diş Eti Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
Vidalı Diş Tedavisi
Vidalı Diş Tedavisi
Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?
Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?
Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi
Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?
Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?