İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

İmplant Diş Nedir?

İmplant diş, eksik dişlerin yerine konulmak üzere çene kemiği içerisine veya çene kemiği üzerine yerleştirilen titanyumdan yapılan protez yapılardır. Bu yapı, çene kemiği ile kaynaşarak yapay dişlerin stabil bir şekilde tutulmasını sağlar. İmplant diş, kısaca yapay bir dişin çene kemiği içerisine yerleştirilmesidir.

İmplant Diş Tedavi Süreci

Öncelikle hastanın ağız muayenesi yapılır ve genel sağlık durumu değerlendirilir. Röntgen çekimleri ve diğer gerekli tetkikler yapılır. Hastanın diş etlerinin tedaviye ihtiyacı olup olmadığı, diş taşı temizliği gibi işlemler gerekip gerekmediği belirlenir. Ayrıca hastanın diş gıcırdatma alışkanlığı, diş fırçalama alışkanlıkları ve çene yapısı gözden geçirilir. Eğer çenede yeterli kemik yapısı yoksa, kemik kalınlaştırma işlemleri yapılarak implant tedavisine uygun hale getirilir. Bu işlemler tedavi süresini uzatabilir.

Genellikle diş implantı lokal anestezi ile yapılır, ancak bazı durumlarda genel anestezi de kullanılabilir. Lokal anestezi, hastanın bilinci açıkken yapılan bir işlemdir; genel anestezide ise hasta tamamen uyutulur. Diş implantı uygulamasından sonra hasta genellikle çok büyük bir ağrı hissetmez.

İmplantın İkinci Aşaması: Planlama

İmplantın ikinci aşaması planlama aşamasıdır. Bu aşamada implantın yapılacağı bölgenin doku durumu değerlendirilir. Muayeneler sonucunda hastanın durumu implant tedavisi için uygunsa, implantın çapı ve boyutu belirlenir. Diş eti küçük bir kesik ile açılarak kemiğin içerisine yuva oluşturulur ve implant bu bölgeye yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra hemen protez yapılamaz; protezin yapılabilmesi için yaklaşık 3 aylık bir bekleme süresi gereklidir.

Diş İmplantları Neden Yapılmalıdır?

Diş implantları, çenede kemik kaybını önler. Normalde bir diş çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime meydana gelir. Bu istenmeyen bir fizyolojik durumdur. Eğer diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa, kemik kaybı meydana gelmez. Böylece o bölgede diş eti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak daha iyi sonuçlar elde edilir. Çekilen diş bölgesindeki kemiğin miktarını korumak için implanttan başka bir yöntem yoktur.

İmplantın diğer bir avantajı ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki diş de kesilmek zorundadır. İmplantlar, sadece çekilen dişlerin meydana getirdiği boşluklara yapılır ve yan iki dişe dokunulmaz. En doğal görünümlü dişler, implant ile kazandırılır. Çiğneme sırasında kişi, kendi doğal dişi gibi kullanır ve hisseder. Gülümserken de kaybedilen öz güven duygusu yeniden kazanılmış olur.

Diş İmplantı Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Kemik gelişimini tamamlamış olan tüm kişilerde implant uygulanabilir. Bu yaş, kadınlarda 15-16, erkeklerde ise 17-18'dir. İmplant uygulaması için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu yerinde olan her yaştaki kişiye implant başarılı bir şekilde uygulanabilir. Özellikle yaşlı insanlarda diş kayıpları daha fazla olduğundan, kemik erimelerine bağlı olarak protez tutuculuğunda sorun yaşandığından ileri yaşlardaki hastalarda implant gereksinimi daha çok ortaya çıkar. Yani yaşlı kişilerde diş implantı uygulamaları gençlere göre daha fazladır.

Tedavileri iki aşamadan oluşur:

  • Cerrahi aşama
  • Üst yapı aşaması

İmplantlar cerrahi işlemle yerleştirildikten sonra, implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için belli bir süre beklenir. Dental implantlar, implant başına 5-10 dakikalık sürelerde hasta uyutulmadan lokal anestezi ile yapılan müdahalelerle çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem ağrısızdır ve dolgu yapma işlemi için uygulanan lokal anestezi ile gerçekleştirilir.

İmplantın Ömrü ve Bakımı

İmplantın ömrü, doğru planlanmış bir implantın ustaca çene kemiğine yerleştirilmiş ve uygun bir protez yapılmış olması durumunda, ayrıca hasta bakım ve hekim kontrolleri düzenli ise, kişinin yaşam boyu sürebilir. İmplantın ömrü konusunda kesin bir zaman dilimi vermek mümkün değildir, ancak doğru bakım ve düzenli kontrollerle uzun süreli kullanım mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mubahat

23 Temmuz 2024 Salı

İmplant diş tedavisi öncesinde çene kemiğinde yeterli kemik yapısının olmaması durumunda ne yapılıyor? Tedavi süresi bu durumda ne kadar uzayabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mubahat, implant diş tedavisi öncesinde çene kemiğinde yeterli kemik yapısı olmadığında genellikle kemik grefti uygulaması yapılıyor. Bu işlemde, çene kemiğine ek kemik materyali eklenerek yeterli yoğunluk sağlanıyor. Kemik grefti iyileşme süresi değişiklik gösterebilir, ancak genellikle 3 ila 6 ay arasında tamamlanıyor. Bu nedenle, tedavi süresi kemiğin iyileşme sürecine bağlı olarak biraz daha uzayabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Taktırma Yöntemleri

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Güncel

Diş Şişmesi Nedenleri?

Diş Şişmesi Nedenleri?

Güncel

Hamilelikte Diş Çektirmek

Hamilelikte Diş Çektirmek