Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?
11 Temmuz 2024

Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?

Bebeklerde diş eti şişmesi, genellikle sık karşılaşılan bir durumdur. Birçok bebek, 5 ile 7 aylık dönemlerinde ilk dişlerini çıkarmaya başlar. Nadiren de olsa, bazı bebekler doğduğunda dişleri olduğu da görülmüştür. İlk dişlerin çıkması genellikle 9 ayı geçtikten sonra diş etlerinde şişmelerle kendini gösterebilir. Diş çıkarma süreci bebekler için oldukça zorlu olabilir, ancak bazı bebekler bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilir. Diş çıkarma sırasında bebeklerin diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve ağızlarından akan salyalar görülebilir. Bu dönemde, diş etlerinde oluşan ağrılar bebeklerin ağlamasına ve ateşlenmesine sebep olabilir.

Anneler, bebeklerini bu süreçte daha sık emzirmeli ve katı gıdaları rendeleyerek yedirmeye çalışmalıdır. Diş şişmesi ve kaşıntısı olan bebeklerin dişleri kısa sürede çıkmaya başlar. Bu süreçte gözlenen diş eti şişlikleri genellikle kısa süreli ve hafiftir. Bebeklerde diş eti şişliği diş çıkarma sürecinin normal bir parçasıdır ve geçici bir süreçtir. Bu belirtiler görüldüğünde, diş çıkarma sürecinde olduğu düşünülerek kısa süre içinde doktora götürülmesi faydalı olacaktır. Ayrıca, bebeklerde görülen diş şişliği esnasında yüksek ateş oluşması halinde, bu durumun dişe bağlanmadan bir an önce hastaneye götürülmesi bebek için faydalıdır. Diş şişliği bir hastalık olarak görülmemelidir; ancak ishal, kusma ve ateş gibi durumlarda doktora başvurulması son derece önemlidir.

Bebeklerde Diş Eti Şişmesinde Yapılması Gerekenler

Diş eti şişmesi oluştuğu dönemlerde, bebeklerin plastik halkalar ısırması için sert ve bebekler için özel üretilen diş aparatlar verilmesi faydalı olacaktır. Bu malzemelerin buzdolabında soğutulması ve sonrasında bebeğe verilmesi halinde, bebeğin bunu ısırması ile şişlikleri ve ağrıları hafifleyecektir. Ayrıca, bebeğe diş eti şişliği döneminde jel ve su içeren diş çıkarma halkaları verilmesi son derece faydalı olacaktır. Ancak bu tür malzemelerin hijyenine son derece dikkat etmek gereklidir. Aksi takdirde, temizliği yeterince yapılmazsa, çocuğun vücuduna enfeksiyonlar ve bakteriler girebilir.

Bebeğin yaşı uygun ise, yani bir yaşını geçmişse, çiğnemesi için elma ya da armut parçaları verilebilir. Bu meyvelerin büyük boyda olmasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde boğazına kaçabilir. Diş eti şişmesi görülen bebeklerde acı çekilmesi halinde, acıyı dindirmek için diş çıkarma jeli ve ağrı kesiciler ya da şuruplar verilebilir. Ancak bunları doktor tavsiyesi ile kullanmak son derece önemlidir. Jel ya da ilaçların hangi sıklıkta ve ne miktarda verilmesi gerektiği konusunda doktordan bilgi almak önemlidir. Şişlik döneminde bebeklerin salyaları da akarak; çene altı ve ağız çevresinde yaralar ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı, bebeklerin cildini yumuşatıcı ve koruyucu kremler doktordan istenmelidir. Unutmayalım ki diş eti şişliği öncelikle diş çıkarmanın belirtileridir; aşırı şişlik başka problemleri gösterebilir.

Bebeklerde Diş Eti Şişliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Öncelikli olarak, bebeklerde ağız ve süt dişlerinin çıkması ile şişlikler oluşması normaldir. Bu nedenle süt dişleri gelmeye başladığında, öncelikli olarak yapılması gereken diş doktoruna götürülmesidir. Ağızda bulunan iltihaplanmalardan dolayı da diş etinde şişmeler görülebilir. Diş etinde sorun yaşanması, bebeğin ağrılar çekmesine sebep olmaktadır. Annenin emzirme döneminde yediği şeylere dikkat etmesi, bebeğin diş çıkarma evresinde son derece önemli rol oynar. Diş eti şişliği meydana geldiği dönemlerde ve sonrasında şekerli içecekler, çikolata gibi besinlerden bebeği uzak tutmak bu süreci daha sakin geçirmelerine fayda sağlayacaktır. Ayrıca, kullanılan ilaçların dikkatsizce kullanılması ile diş eti şişliklerinin geçmeyeceği unutulmamalıdır. Bu sebepten dolayı, doğru ilacı doktorumuzdan istemek son derece önemlidir.

Anne, bebeğin diş eti şişliği olduğu dönemlerde ellerini güzelce yıkayarak ve dezenfekte ederek, bebeğin diş etlerine hafif yumuşak bir şekilde masaj uygulayarak şişliklerin azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, hijyen açısından anne, nemli bir tülbentle gece uyumadan önce bebeği emzirdikten sonra tülbenti bebeğe vererek ısırmasına ve o bölgeyi kaşımasına yardımcı olabilir. Bu sayede bebek bu evreleri daha az sancılı bir şekilde atlatmış olur. Ayrıca, unutulmaması gereken önemli bir unsur da bebeğin bu dönemlerde iştahsızlık, huzursuzluk, diş eti kaşıntıları, ağızlarında salyalar ve uykusuz geceler gibi dönemler geçirebileceğidir. Böyle durumlarda bebek acı çektiği için, diş etindeki şişliğin geçmesi için doktor tavsiyesiyle verilen ilaçlar uygulanır. Bebeklerin bu süreçleri, diş çıktıktan sonra büyük oranda kaybolur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sâmia

28 Mayıs 2024 Salı

Kolay gelsin. 2 aylık bebeğimin ön dişlerinin etleri şişmiş durumda sürekli ağlıyo. Antibiyotik kullanamıyoruz. Şişliği indirebilmek için napabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sâmia,

Öncelikle bebişiniz için çok geçmiş olsun. Bu durum, diş çıkarma sürecinin bir parçası olabilir ve bebekler için oldukça rahatsız edici olabiliyor. ޞişlik ve ağrıyı hafifletmek için şu önerileri deneyebilirsiniz:

1. Soğuk Nesneler: Temiz bir bezi ya da diş kaşıyıcıyı buzdolabında soğutarak bebeğinize verebilirsiniz. Soğuk, şişlik ve ağrıyı hafifletebilir.
2. Parmak Masajı: Temiz parmağınızla bebeğinizin diş etlerine hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu, diş etlerindeki baskıyı azaltabilir.
3. Dış Kaşıyıcılar: Özellikle diş kaşıyıcılar, bebeğinizin ağzında rahatsızlığı azaltmak için kullanışlı olabilir.
4. Anne Sütü ya da Formül Mama: Bebeğinizi sık sık beslemek, onun rahatlamasına yardımcı olabilir.

Eğer şişlik ve ağrı devam ederse veya başka belirtiler görürseniz, bir pediatriste danışmanızda fayda var. Tekrar çok geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Yaruk

Merhaba Samia Hanım, bebeklerde diş etleri genellikle diş çıkarma döneminde şişlik göstermektedir. Ancak bebeğiniz iki aylık olduğu için diş eti şişmesi sorununun olmaması gerekmektedir. Bu durum için mutlaka uzman bir doktora giderek gerekli muayeneleri yaptırmanız gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Haber Bülteni

Güncel

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Süt dişleri Çıkması

Süt dişleri Çıkması

Güncel

Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vidalı Diş Tedavisi

Vidalı Diş Tedavisi

Diş Çıkması Belirtileri

Diş Çıkması Belirtileri

Diş Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Taktırma Yöntemleri