Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Büyümesi

Diş eti büyümesi, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve çeşitli hastalıkların belirtisi olabilen bir durumdur. Günümüzde sıkça karşılaşılan ve farklı yaş gruplarında meydana gelen diş eti büyümesi, ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Diş eti büyümesi farklı tiplerde meydana gelebilir ve sağlıklı dişlerde genellikle görülmez. Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda bakteriler kaynaklı olarak diş etlerinde iltihap gelişebilir ve bu iltihap diş eti büyümesine neden olabilir. Ayrıca gebelik, ergenlik çağı, ilaç kullanımı ve tümörler de diş eti büyümesine yol açabilir.

Diş Eti Büyümesi Neden Olur?

Ergenlik Çağı

Ergenlik çağına ulaşmış çocuklarda hormonal denge yaş ile alakalı olarak en üst düzeylere çıkmaktadır. Diş etinde büyüme bu dönemde ağız ve diş hijyenine yeteri kadar önem vermeyen gençlerde görülmektedir. Progesteron ve östrojen hormonlarının bu dönemde artması, ön dişleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu dönemde yaşanan en sık şikayet, diş eti çevresinde oluşan kırmızı baloncuklardır. Ayrıca diş aralarında oluşan diş eti büyümesi ve kanaması da görülebilir. Bu dönemde diş eti büyümesinin ileride tıbbi tedaviye gerek kalmaması için ağız ve diş sağlığına önem gösterilmesi gerekmektedir. Yanlış yapılmış dolgu ya da çürük oluşumunun gerektiği gibi tedavi edilmesi de önemlidir.

Gebelik Dönemi

Gebelik sürecinde diş etlerinde büyüme görülebilir. Yine hormonların etkisi nedeniyle ortaya çıkar. Seks hormonları diş ve diş etlerini olumsuz etkileyebilir. Gebeliğin devamı için gerekli olan östrojen ve progesteron hormonlarının artması nedeniyle oluşur. Bu dönemde oluşan diş kenarı ve diş etinde görülen büyüme tümör kitle görünümünde olabilir. Hastanın diş etlerinde önceden iltihap oluşmuşsa, gebelik sürecinde bu iltihaba bağlı olarak diş etinde büyüme oluşabilir. Bu dönemde oluşan büyüme gebelikten sonra kendiliğinden yok olabileceği için tedavi için acele edilmemesi gerekir. Eğer diş etinde görülen büyüme beslenme ile alakalı bir problem oluşturmuyorsa tedavi bekletilebilir. Ancak büyümeyi durdurmak için ağız bakımına çok dikkat edilmelidir. Eğer doğumdan sonra diş eti büyümesi normale dönmemişse tedavi edilmelidir.

Kullanılan İlaçlar

Diş eti büyümesi, farklı hastalıklar için kullanılan ilaçlara bağlı olarak da gelişebilir. Tansiyon ilaçları, sara hastalığı için kullanılan ilaçlar ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar diş eti büyümesine sebep olabilir. Hasta ilaç ile ağız bakımına yeteri kadar önem vermiyorsa ağızda kızarıklık, diş eti kanaması ve ağrı şikayetleri oluşabilir. İlaç nedeniyle yaşanan diş eti büyümelerinde ilacın değiştirilmesi gerekebilir. İlaç nedeniyle diş eti büyüyen hastalarda diş taşlarının düzenli temizlenmesi gerekir.

Diş Eti Büyümesine Yol Açan Diğer Nedenler

  • Sürekli ağızdan nefes alma
  • Burun kanallarında darlık
  • Diş eti üzerine dil ile devamlı baskı uygulamak
  • C vitamini eksikliği ve beslenme bozuklukları
  • Uygunsuz dolgu ve protez
  • Nedeni tam olarak belli olmayan diş eti büyümeleri de yaşanabilir

Diş Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti büyümesi farklı nedenlere bağlı olarak gelişebileceği için zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş eti büyümesi nedeni tespit edilerek tedavi nedene yönelik başlatılır. Bu nedenle tedavide değişiklikler olabilir. Tedavi ile dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Eğer uygulanan tedavilere rağmen bir sonuç alınamamışsa büyüme cerrahi ile kesilerek çıkarılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Diş Çektirmek

Hamilelikte Diş Çektirmek

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Hekiminin Görevleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

İmplant Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?

Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?

Ağız ve Diş Sağlığı Türleri ve Özellikleri

Ağız ve Diş Sağlığı Türleri ve Özellikleri

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Diş Ekimi Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Diş Ekimi Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Güncel

Diş Şişmesi Nedenleri?

Diş Şişmesi Nedenleri?