Diş Çekimi Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Diş Çekimi Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Kanama

Diş çekimi sonrası kanama, hafif bir şekilde gerçekleştiği sürece normal bir durum olarak kabul edilir. Bu tür hafif kanamalar genellikle endişe verici değildir ve kısa sürede durur. Ancak, kanama şiddetli bir şekilde devam ediyorsa, hastanın vakit kaybetmeden bir diş hekimine ya da bir sağlık kuruluşuna başvurması son derece önemlidir.

Hafif diş kanamaları genellikle basit bir gazlı bez ile tampon yapılarak kontrol altına alınabilir. Diş çekimi sonrasında oluşan kanamayı durdurmak için uygulanabilecek basit bir yöntem de çay poşeti kullanmaktır. Evde kullandığınız çay poşetini bir süre suda ıslatıp, ardından gazlı beze sararak dişin çekildiği bölgeye baskı uygulayabilirsiniz. Çayın içindeki tanen maddesi, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve böylece kanama kısa sürede durur.

Ayrıca, diş çekiminden sonra kanamayı artıracak alkol ve sigara gibi maddelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kanamanın en kısa sürede durması için bir iki saat boyunca herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Aksi takdirde kanama durmayacak ve hatta yoğunlaşacaktır.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Uzun Sürmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Özellikle diş çekimi sonrasında kanama yaşanmaması için diş çektiren kişinin 1-2 saat kadar konuşmaması uygun olacaktır. Ayrıca, dişin çekildiği gün ağız yıkanmamalı ve zorunda kalmadıkça tükürülmemelidir. Diş çekilen bölgede oluşacak pıhtı, ağız yıkanması ve tükürülmesi sonucunda yerinden oynayabilir ve kanama artabilir.

Diş çekilen bölgeye hekim tarafından konulan gazlı bez en az bir saat ağızda tutularak çekilen bölgeye baskı uygulanmalıdır. Diş çekimi sonrasında çekilen bölgede kanama devam ediyorsa kesinlikle kanama olan bölgeye pamuk konulmamalıdır. Diş çekimi öncesinde alınan aspirin veya aspirin benzeri ilaçlar, şeker hastalığı veya hipertansiyon gibi durumlar kanamanın normalden biraz daha fazla sürmesine neden olabilir. Bu durumda, yaklaşık olarak 2 gün boyunca sızıntı şeklinde diş kanamaları görülmesi normaldir.

Kanamanın uzun sürmemesi ve en kısa sürede kesilmesi için hastanın sıcak gıdalardan, aşırı efor gerektiren sporlardan, sıcak su ile banyo yapmaktan ve sıcak ortamlardan uzak durması önemlidir. Bu şekilde, diş çekimi sonrasında oluşan kanamaların çok daha kısa sürede atlatılacağı bilinmelidir. En önemli nokta ise, diş çekimi sonrasında kanamaları durdurmak için doktor tavsiyesi olmadan kulaktan dolma yöntemler uygulanmasının son derece sakıncalı olduğudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eslem

28 Nisan 2024 Pazar

Biraz önce diş çekimi yaptırdım ve şiddetli bir ağrı oluşmaya başladı. Anestezi etkileri azaldıkça ağrı artıyor. Ağrı çok önemli değil ama diş etimde de kanama var. Pamuk yardımı ile tampon yapıyorum ama kanama hafif hafif devam ediyor. Bunun için tekrar doktora gideyim mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eslem,

Geçmiş olsun. Diş çekimi sonrasında bir miktar ağrı ve kanama normaldir, ancak bu durumun belli bir süre içinde hafiflemesi beklenir. Ağrı için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Kanama ise genellikle pamuk yardımıyla yapılan tampon uygulamasıyla kontrol altına alınabilir. Ancak kanama devam ediyorsa veya şiddetleniyorsa, mutlaka tekrar doktorunuza danışmanızı öneririm. Çünkü bu durum bazen daha ciddi bir problemin işareti olabilir. Sağlığınızı riske atmamak için en doğru kararı doktorunuz verecektir. Tekrar geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Neşe

Merhaba, eslem hanım dil kanaması oldukça normal 6 gün bile sürdüğü normal sadece bir haftanın üstüne çıkarsa kanaması tekrar doktorunuza görünmelisiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diş İmplant Belirtileri ve Tedavisi

Diş İmplant Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Hekiminin Görevleri

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?

Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?

Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?

Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?

Çoçuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri?

Çoçuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri?

Diş Eti Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Eti Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Çekimi Sonrası Sigara

Diş Çekimi Sonrası Sigara

Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılabilir?

Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılabilir?

Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?

Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?

Markalara Göre Diş İpi Çeşitleri

Markalara Göre Diş İpi Çeşitleri