20'lik Diş Ağrısı20'lik diş ağrısı, dişlerde en sık rastlanan sorunlardan biridir. 20'lik dişler, ağızın en arka kısmında yer aldıkları için genellikle çürümeye oldukça müsaittirler. Fırça ile bu bölgelere ulaşmak neredeyse imkânsızdır. Fırçalanmış olsalar bile, uzun süre sağlam kalmaları zordur. 20'lik diş ağrısı birçok nedenden ötürü başlayabilir. Ağrının temel nedeninin diş hekimi tarafından tespit edilip ortadan kaldırılması gerekmektedir. Evde kendi başımıza ağrıyı dindirmeye çalışmak, daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. 17 yaş itibariyle çıkmaya başlayan bu diş grubunun meydana getirdiği ağrı, çeneye, kulaklara ve baş kısmında ağrı hissine neden olabilir. 20'lik dişler, aynı zamanda kendilerine yeterli yer bulamadıkları için diğer dişlerin sıkışmasına neden olabilir. 20'lik Diş Ağrısı Neden Olur?
20'lik Diş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?Tedavi için doktor kontrolü gerekmektedir. 20'lik diş ağrısının nedenini incelerken röntgen filmi ile dişin yapısı incelenecektir. Bu şekilde diş kökünde iltihaplanma olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Ancak diğer dişlerde olduğu gibi diş üzerinde kanal tedavisi ya da dolgu işlemi yapılmayacaktır. Genelde bu dişler çok kolay çürüyebilir. Ayrıca bazı kişilerde 20'lik dişler gömülü olabilir. Yani tam olarak yüzeye çıkmış değillerdir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale, dişin konumuna göre daha rahat ya da zor olabilir. Operasyon sonrasında 20'lik diş ağrısı ortadan kalkacaktır. Ancak görünür bir noktada ise, bölgenin uyuşturulması ile dişin çekim işlemi rahatlıkla gerçekleştirilebilir. 20'lik diş ağrısı, çekimden sonra 1-2 hafta kadar hissedilebilir. Ancak bu ağrı, operasyon sonrası ağrısıdır ve artık diş etken değildir. 20'lik diş ağrısı oluştuğu dönemde karanfil çiğnemek, ağrı hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak bu ve benzeri yöntemleri, doktora gidecek zamanınız yoksa uygulayın. Bu dişlerde kısa zamanda tedavi olmak sizin yararınıza olacaktır. Ekstra Bilgiler20'lik dişlerin ağrı yapmasının bir diğer nedeni de, diş etinin bu dişlerin çıkışını engellemesi olabilir. Bu durumda, diş etinde enfeksiyon gelişebilir ve bu enfeksiyon ağrıya neden olabilir. Ayrıca, 20'lik dişlerin çıkışı sırasında çenede yer darlığı yaşanabilir ve bu da diğer dişlerin hizalanmasını bozabilir. Bu tür durumlarda ortodontik tedavi gerekebilir. 20'lik diş ağrısını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:
|
20lik dişim fena ağrıyor. Bazen tedavisi ameliyat gerektiğini söylüyorlar. Gerçekten ameliyat gerektirecek kadar zor bir diş midir?
Cevap yazMerhaba, yirmilik dişler bazı insanlarda 17 yaşında oluşurken bazı insanlarda hiç oluşmayabilmektedir. Bu dişler genellikle ağrı yapması nedeni ile ameliyat ile alınmaktadır. Ameliyatta damakta hafif bir kesi yapılır ve buradan diş alınır. Zaten çok dayanıklı bir diş değildir. Sinirlere yakın olan dişler biraz zorluğa neden olabilir.
20 lik diş cekimi agrisi kisiden kiseye veya disin konumuna gore de farklilik gosterebilir. 20 lik dis cekiminde ameliyat gerektirebilir. Dis uyusturularak ameliyatla alinir. Ameliyat sonrasi 5 veyaz 6 dikis atilir. Ameliyat sonrasi 20 gun kadar hafif agrilar cekebilir.