Diş Bölümleri Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Diş Bölümleri Nelerdir?

Diş Bölümleri

Dişler, kuron ve kök olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. Kuron (taç), dişeti üzerinde yer alan, dişin görünen ve mineyle kaplı bölümüdür. Kök ise dişetinin altında, periodontal ligament tarafından kemiğe bağlandığı için çene kemiğinin içinde kalan kısmına verilen isimdir. Boyun, dişeti çizgisinin tam altında yer alan ve diş minesi ile kökü arasında bulunan bölüm olarak tanımlanır. Kole yani diş boynu, dişetiyle sarılı mine-sement birleşimidir.


Kuron

Dişeti üzerinde yer alan, dişin görünen kısmına verilen isimdir. Kuron, mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç bölümden oluşur. Özellikleri;
  • Ön kesici dişlerin, kesici bir alet gibi keskin kenarı vardır.
  • Dişlerin görünümü şekil ve büyüklük bakımından çeşitlilik gösterir.
  • Köpek dişleri, kesici dişler ile küçük azı dişleri arasında yer alır ve uzun, sivri uçludur.
  • Küçük azı ve azı dişleri daha geniştir ve “tüberkül” denilen çıkıntılı kısımları vardır.
Minenin 96%'sı mineralden, geri kalanı su ve organik maddeden oluşur. Minenin normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar çeşitlilik gösterir.

Mine

Dişin en dış tabakası olup, dişe şeffaflığını verir. Doğada elmastan sonraki en sert madde olan mine, hidroksi apatitten oluşur.

Dentin

Diş minesinin altında yer alan ve dişin ana kitlesini oluşturan dokudur. Kuron kısmında mine tabakası, kök kısmında ise sement ile kaplıdır. Kökte ve kuronda yer alan sinir ve kan damarlarını (pulpa) çevreler ve korur. Dentin, daha fazla dentin oluşturabilmesi ve ağrıyı bildirebilmesi için canlı, yani yaşamsal bir dokudur.

Pulpa

Dişin iç kısmındaki boşlukta, pulpa (diş özü) diye adlandırılan, dişi besleyen damar ve sinirlerden oluşan özelleşmiş bir bağ dokusu bulunur. Diş pulpası, dişin en iç kısmında bulunan pulpa boşluğunda ve kök kanalı içerisindedir. Pulpa, dişin en iç bölümünü oluşturur ve dentinle çevrilidir.

Kök

Kökler, çene kemiğinin içindeki diş yuvalarının içine gömülüdür. Ön kesici dişler ve kaninlerin tek kökü vardır. Her kökte sinir ve kan damarlarının içinden geçtiği bir kök kanalı bulunur. Kökler sement ile örtülüdür ve periodontal ligament tarafından yerinde tutulur.

Sement

İnce kireçlenmiş bir tabakadır ve kök yüzeyini örter. Diş boynunda diş minesi ile birleşir. Sinir hücreleri barındırmaz. Sement tabakası, kökteki dentin tabakasını örter ve periodontal ligamente bağlanır.

Periodontal Ligament

Sement ve alveolar kemik arasında yer alan dokudur. Dişin çeneye bağlı olmasını sağlayan elastik fiberlerden oluşur. Sinir ve kan damarları içeren periodontal bağ, diş ve kemik arasında elastik bir yastık görevi görür. Dişte meydana gelen hafif hareketler bu bağ sayesinde sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Racih

12 Temmuz 2024 Cuma

Dişin kuron kısmının görünümünün şekil ve büyüklük bakımından çeşitlilik göstermesi normal mi? Kendi dişlerimde de farklılıklar var ve bu durum beni endişelendiriyor. Ayrıca mine rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar değişebiliyormuş, benim dişlerim biraz sarımsı, bu normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Racih,

Evet, dişlerin kuron kısmının şekil ve büyüklük bakımından çeşitlilik göstermesi son derece normaldir. Her bireyin diş yapısı farklı olabilir ve bu durum genetik, beslenme alışkanlıkları, yaş gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla dişlerinizdeki farklılıklar konusunda endişelenmenize gerek yok.

Ayrıca, mine renginin açık sarıdan grimsi beyaza kadar değişebilmesi de normaldir. Dişlerin rengini etkileyen birçok faktör vardır. Beslenme alışkanlıkları, kafein veya sigara kullanımı, genetik faktörler ve yaşlanma gibi birçok unsur diş renginde farklılıklara neden olabilir. Dişlerinizin sarımsı renk alması da bu çerçevede normal kabul edilir. Ancak, eğer dişlerinizin rengi sizi rahatsız ediyorsa, bir diş hekimine danışarak profesyonel bir beyazlatma tedavisi düşünebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Çekimi Riskleri ve Sonrası

Diş Çekimi Riskleri ve Sonrası

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Güncel

Çoçuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri?

Çoçuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri?

Güncel

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi