Hamilelikte Diş Eti ŞişmesiHamilelik dönemi, anne adaylarının ağız ve diş sağlığı konusundaki endişelerini artıran bir süreçtir. Hamilelik boyunca diş ve diş eti ile ilgili herhangi bir müdahale yapılamayacağı düşüncesi yanlıştır. Uzmanlar, hamilelik döneminde düzenli diş kontrollerinin önemini vurgular ve gerekli durumlarda diş hekiminin müdahalesinin faydalı olduğunu belirtir. Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler diş eti iltihabına neden olabilir. Bu dönemde sık sık besin tüketildiği için diş fırçalama, ağız çalkalama ve uygun aralıklarla diş taşı temizliği gibi önlemlerle yeni diş çürüklerinin önüne geçilebilir. Hamilelikte diş eti şişmesi, hormonal değişikliklerin de rol oynadığı diş eti iltihabı kaynaklı olabilir. Diş hekimi ve kadın doğum uzmanları, hamilelikte diş eti şişmesi tedavi edilmezse erken doğum riskinin artabileceği ve ağız-diş sağlığıyla ilgili müdahalelerin anne adayına da uygulanabileceği konusunda uyarıda bulunurlar. Hamilelik döneminde aktif olarak çalışan hormonlar, vücudu ödem oluşumuna yatkın hale getirebilir. Hamilelikte diş eti şişmesi, hamilelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi dişi saran yumuşak dokuda da ödem yani şişme oluşabilir. Ödemin etkisiyle diş etinde kalabilecek besin maddeleri, bu süreçte diş eti iltihabına neden olabilir. Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Neden Olur?Hamilelik Gingivitisi:Hamileliğin ilk aylarında görülen diş eti hastalığıdır. Esas sebebi bakteri plağıdır. Ağız bakımının yeterince yapılmaması, zaman içinde dişlerin üzerinde bakteri plağı oluşmasına sebep olur. Hamilelik Tümörü:Tümörden kasıt, iltihaba bağlı olarak gelişen diş eti büyümesidir. İki diş arasındaki ette büyüme olarak kendini gösterir. Kanser değildir ve doğumdan sonra hormonların etkisi ortadan kalkınca kendiliğinden geçer. Şişliğin üzerinde yara oluşabilir ve bu yara ağrıya neden olabilir. Kronik Periodontitis:Hamilelerde rastlanan bir diğer diş eti şişmesi türü kronik periodontittir. Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen bu enfeksiyon, tedavi edilmediğinde erken doğum ve düşük gibi durumlara neden olabilir. Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?Hamilelikte diş eti şişmesinin önlenmesi için en doğru tedavi şekli dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Etkin ve doğru bir şekilde diş fırçalamak bu durumu önlemenin en etkili yoludur. Hamile olan kişinin sürekli ağız içini su ile yıkaması, ağız içinde oluşan asidi de önleyerek dişin iltihap kapmasını engeller. Her gün dişlerin temizliği de oldukça önemlidir. Hamilelikte diş eti şişmesi bu yollar ile önlenebilir. Ekstra Bilgiler:Hamilelikte diş eti şişmesi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için diş hekiminizle düzenli kontroller yapmanız önemlidir. Ayrıca, diş eti iltihaplarını önlemek ve ağız sağlığınızı korumak için dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Hamilelikte diş eti şişmesini önlemenin diğer yolları arasında şunlar yer alır:
Her durumda, herhangi bir diş eti şişmesi veya ağız sağlığı sorunuyla karşılaştığınızda ilk önce doktorunuza başvurmanız önemlidir. Hamilelikte ağız ve diş sağlığı, genel sağlığınız için büyük önem taşır. |
3 aylık hamileyim ve diş etimde hafif hafif şişlikler oluştu. Bu tüm diş etlerim için geçerli bir şişlik. Diş fırçalarken fırça bu şişliklere değince hafif kan sızıntıları oluşuyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Daha fazla mı fırçalayayım.
Cevap yazHamilelik durumlarındda hormonal olarak vücut dengesi ciddi anlamda değişmektedir. Öyle ki ağız içerisinde bulunan tükürük sıvısının bile içeriği ciddi anlamda etkilenmektedir. Bu nedenle diş etlerinizdeki şişlikler geçici olarak ortaya çıkmış olabilir. Yumuşak diş fırçaları kullanarak daha yumuşak bir şekilde dişlerinizi fırçalayın.
Eğer bir doktora gidip erkenden tedavi olmazsanız erken doğum riskiniz artar. Mutlaka dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekmektedir. Diş ipi kullanın. Ağız ve diş sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Ve diş etinizde kanama oluyosa sadaece dişlerinizi hiç diş etine değmeyecek şekilde fırçalayın. Faydası olacaktır.