Diş GıcırdatmaDiş gıcırdatma, gece uyurken veya gündüz uyanıkken istem dışı olarak dişleri sıkmak, çeneyi kenetlemek ve dişlerden gıcırtı sesi gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Daha çok uykudayken meydana geldiği görülen diş gıcırdatma, çoğu zaman birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlığı olan insanların çoğu, istenmeyen bir durum ortaya çıkana kadar durumlarının farkında bile olmazlar. Uyku sırasında istemsiz bir şekilde diş gıcırdatıldığı için kontrol altına alması da daha zordur. Genel olarak 20-40 yaş arasında daha sık görülen diş gıcırdatma, 5-6 yaşındaki çocuklarda dahi görülebilir. Diş gıcırdatma nedenleri tıpta henüz kesin olarak netleşmiş değildir; ancak araştırmalara göre bazı nedenlerden dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Diş Gıcırdatma Neden Olur?Uyku BozukluklarıUyku bozukluğundan kaynaklanan sorunlar, diş gıcırdatma rahatsızlığını tetikleyebilir. Psikolojik EtkilerPsikolojik etkilerin başında stres gelir. Birçok hastalığın tetikleyicisi olan stres, diş gıcırdatma rahatsızlığının da en önemli nedenleri arasındadır. Vitamin ve Mineral Eksikliğiİnsan vücudundaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliği diş gıcırdatma rahatsızlığına neden olabilir. Özellikle B5 vitamini eksikliği önemli bir etkendir. Magnezyum ve kalsiyum eksikliği de bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Özellikle kalsiyum eksikliği istem dışı kas hareketlerine sebep olduğu için diş gıcırdatma rahatsızlığının önemli nedenleri arasındadır. Kişilik ÖzellikleriHırslı, hiperaktif veya sinirli olan insanlarda diş gıcırdatma rahatsızlığına daha sık rastlanmaktadır. Yaşam BiçimiDiş gıcırdatma rahatsızlığını tetikleyen diğer bir etken de kişinin yaşam biçimidir. Uyuşturucu madde kullanımı, alkol kullanımı, düzensiz uyku, sigara kullanımı ve fazla kafein tüketilmesi de diş gıcırdatma nedenleri arasındadır. Dişlerdeki Yapısal BozukluklarDişlerin sıralanışındaki yapısal bozukluklar da diş gıcırdatma nedenleri arasındadır. Bazen de diş tedavisi sonrasında diş gıcırdatma rahatsızlığı meydana çıkabilmektedir. Diş Gıcırdatmanın İnsan Vücuduna Verdiği Zararlar
Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Diş gıcırdatmanın yol açtığı rahatsızlıklar sebebiyle kişinin diş gıcırdatmasına devam etmemesi için silikon diş plakları kullanılabilir. Genel olarak faydalı olan bu plaklar bazı insanlarda tedavi aşamasında yeterli olmayabilir. Bu nedenle kişinin diş gıcırdatma rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak psikolojik terapiler alınabilir, kas gevşeticiler kullanılabilir ve dişlerinde eksiklik var ise protez takılabilir. Aynı zamanda kişinin dişlerinde hatalı yapılmış kaplama ve dolgu var ise bunlar yeniden yapılabilir. Ekstra BilgilerDiş gıcırdatma rahatsızlığı, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Ayrıca, diş gıcırdatma rahatsızlığı olan bireylerin düzenli diş kontrollerini aksatmamaları, stres yönetimi tekniklerini öğrenmeleri ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları önerilir. Bilimsel araştırmalar, diş gıcırdatma ile mücadelede farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulamaktadır. |
Kızım 8 yaşında ve uykuda dişlerini gıcırdatıyor sürekli, süt dişleri dökülme sürecinde acaba bu durumda etkiler mi yoksa başka bir problemden dolayı olabilir mi?
Cevap yazMerhabalar, diş gıcırdatması strese ve günün yorgunluğuna bağlı olarak genellikle yetişkinlerde meydana gelen bir olaydır. 8 yaşında bir çocukta bağırsak yada sindirim sistemi rahatsızlıklarından birinin habercisi olabileceği için uzman bir dahiliye hekimine muayene olmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız çocuğunuzun sağlığı için en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun.
Merhaba, uykuda diş gıcırdatma durumu genellikle stres ve üzüntü ile birlikte gelen ve genellikle geçici olan bir durumdur. Ancak çocuklarda bu durum daha çok bağırsak parazitleri nedeni ille ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlar için uzman bir doktora giderek parazit testi yaptırmanızda fayda vardır.