Diş Şişmesi Nedenleri?
13 Temmuz 2024

Diş Şişmesi Nedenleri?

Diş Şişmesi

Diş şişmesi, genellikle çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan yaygın sorunlardan biridir. Diş şişmesi bazı kişilerde hafif bir şekilde meydana gelir ve kendiliğinden geçebilir. Ancak, bazı durumlarda bu sorun ciddi boyutlara ulaşabilir. Çoğunlukla diş apsesi olarak bilinen iltihaplanma problemi veya yaralar, diş etlerinin zarar görmesine ve şişmesine neden olabilir. Eğer dişinizde meydana gelen şişme apseden kaynaklanıyorsa, tedavi genellikle basittir. Ancak, bu duruma müdahale edilmediğinde büyük problemler ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen apseler, diş etlerinde şişmeye yol açarak büyür ve zamanla damaklara kadar zarar verebilir.

Aslında diş şişmesinden kastedilen diş etinin şişmesidir. Diş eti şişmesi genellikle diş eti altında biriken iltihaplar nedeniyle meydana gelir. Özellikle arka dişlerde diş şişmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni, arka dişlerin dış etkenlere veya çürüklere karşı daha savunmasız olmalarıdır. Bu nedenle arka dişlerde şişme daha sık görülür. Diş şişmesi ne kadar erken müdahale edilirse, o kadar iyi olur.

Diş şişmesi, her yaş grubunda görülebilen bir durumdur. Bu durum genellikle farklı nedenlere bağlı olarak gelişir. Diş şişmesi iki şekilde ortaya çıkabilir: birincisi, diş kökü ile diş eti arasında iltihaplanmanın olması nedeniyle şişmeler, ikincisi ise diş eti ile diş yakınlarında bulunan dokular arasında meydana gelen iltihaplanmalardır. Diş şişmesi bazen darbelere bağlı olarak da meydana gelebilir. Özellikle sert yiyeceklerin tüketilmesi durumunda diş etine alınan darbeler, diş etinde şişme sorunlarına yol açabilir. Bu gibi durumlarda şişme geçici olsa bile bazı ilaç tedavileri gereklidir. Çünkü meydana gelen iltihaplar kendiliğinden iyileşmez ve zamanla çene kemiklerine yayılabilir. Bu durumda kişi hem ağrılı zamanlar geçirir hem de hastalık ilerler.

Diş Şişmesi Neden Olur?

  • Diş şişmesi bazen bebeklerde görülebilir. Bebeklerde görülen diş şişmesi masum bir durumdur. Ön dişleri çıkmış olan fakat arka dişleri henüz çıkmamış olan bebeklerde bu süreç zorlu geçer. Ağrılı geçen bu süreçte bebeklerin arka dişleri şişmeye başlar. Bu durum damaklarda kızarıklık ve şişme ile artış gösterir.
  • Çürük dişler de diş şişmesine neden olabilir. Çürük olan dişler ile diş etleri arasında bakteri birikimi olur. Bu durumda kişi büyük ağrılar çekerken aynı zamanda diş şişmesi sorunu yaşar.
  • Dişlerde biriken yiyecek artıkları zamanla diş şişmesi sorunlarına neden olabilir. Bu durumun üstesinden dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalayarak gelebilirsiniz.
  • Yanlış diş fırçalama tekniği kullanmak, diş şişmesine neden olan önemli bir faktördür. Özellikle çocuklarda bu durum yaygın olarak görülür.
  • Zayıflamış veya zarar görmüş dolgular diş şişmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda diş hekimine başvurmanız daha iyi olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Taktırma Yöntemleri

Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri

Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?