Diş Ağrısına Sebep Olan Faktörler
Diş ağrısı, genellikle dişin yapısında veya çevresindeki dokularda meydana gelen bir sorun nedeniyle ortaya çıkar. Diş ağrısını anlamadan, tedavi yöntemlerini belirlemek zor olabilir. Diş ağrısının ani bir şekilde başlaması, genellikle altta yatan bir problem olduğunun işaretidir.
Diş ağrısına neden olan başlıca faktörler şunlardır: - Diş çürüğü
- Diş minesinin aşınması veya zarar görmesi
- Dişte kırık veya çatlak
- Diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm)
- Gömülü diş
- Diş apsesi
- Sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısını hafifletmenin en etkili ve kalıcı yolu, bir diş hekimine başvurarak profesyonel yardım almaktır. Ancak, diş hekimine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, bazı geçici çözümler ve evde uygulanabilecek yöntemler ağrıyı hafifletebilir: - Dişlerin Temizlenmesi: Diş ağrısı sırasında ilk yapılması gereken şey dişleri fırçalamaktır. Bu, diş çürüğü ya da kırığı nedeniyle dişin içine girmiş olan yiyecek artıklarını temizler.
- Tuzlu Su ile Gargara: Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapmak, diş etlerindeki iltihabı azaltabilir.
- Sirke ile Gargara: Eşit miktarda sirke ve su karıştırılarak gargara yapılabilir.
- Ezilmiş Sarımsak: Sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve ezilip ağrıyan dişin üzerine konulduğunda ağrıyı hafifletebilir.
- Karanfil: On adet karanfil dövülerek yarım bardak ılık suya eklenir ve demlendikten sonra bu su ile gargara yapılır. Karanfil yağı da doğrudan ağrıyan dişe uygulanabilir.
- Soğuk Kompres: Diş ağrısına bağlı yüz şişmesi gibi durumlarda soğuk kompres uygulanabilir.
- Ağrı Kesiciler: İlaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar, geçici olarak ağrıyı hafifletebilir.
Diş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
Diş ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek birkaç bitkisel yöntem bulunmaktadır: - Karanfil: Karanfilin lokal anestezik özellikleri vardır. Karanfil yağı, bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişe uygulanabilir.
- Cayenne Biberi: Biraz sıcak suya birkaç tutam cayenne biberi eklenir ve demlendikten sonra bir parça pamuk bu suya batırılıp doğrudan dişe uygulanır.
- Zencefil: Bir tutam toz zencefil, bir-iki damla ılık su ile karıştırılarak krem kıvamına getirilir ve ağrıyan dişe uygulanır.
- Zerdeçal: Bir çay kaşığı zerdeçal, ılık su ile karıştırılarak krem haline getirilir ve dişe uygulanır.
- Sarımsak: Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir ve ezilip ağrıyan dişe uygulanabilir.
- Nane: Nane suyu ile gargara yapmak, diş ağrısını hafifletebilir. Anti bakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyonları azaltır.
Diş Ağrısı İçin Okunacak Dua
Diş ağrısını hafifletmek için kullanılan ilaç ve pratik yöntemlerin yanı sıra, manevi destek de önemlidir. İnanışa göre, bu dua ağrıyı hafifletebilir:
Dua: "Min şerri ma ecidü min vecei haza"
Anlamı: "Şu an hissettiğim tüm ağrı ve acıların şerrinden Allah'ın yüce olan kudretine sığınırım."
Diş ağrısı gibi vücuttaki tüm ağrılar için Allah'ın 99 isminden biri olan "Ya Şafi" ismi de sürekli zikredilmesi gereken şifalı dualardandır.
|
Yirmilik dişlerim erken sayılacak bir yaşta çıkmaya başladı ve o kadar ağrı yapıyor ki anlatamam yani. Sürekli değil tabi ama ara ara sanki çenem yerinden çıkacak gibi ağrıyor. Bu yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir veya ne yapmam lazım acaba ? Lütfen yardımcı olun
Cevap yazMerhaba Muktedir Bey,
Yirmilik diş ağrısı gerçekten rahatsız edici olabilir. Ağrıyı hafifletmek için birkaç önerim var:
1. Tuzlu su ile durulama: Ilık tuzlu su ile günde birkaç kez ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Bu, enfeksiyonu azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
2. Ağrı kesiciler: Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
3. Soğuk kompres: Ağrıyı azaltmak için yanağınıza soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
4. Diş hekimine başvurun: En önemlisi, bir diş hekimine görünmelisiniz. Diş hekiminiz, sorunun kaynağını tespit edip uygun tedaviyi önerecektir.
Geçmiş olsun.
Merhaba, muktedir hanım yirmilik diş ağrıdığında üzerine karanfil koyuyorum ve ağrısı diniyor bir nebzede olsa sarımsakta etkili ama en doğrusu yirmilik dişi operasyonla aldırmaktır.