Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri
13 Temmuz 2024

Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri

Dişin Yapısı

İnsan ağzında toplam 32 adet diş bulunur, çocuklarda ise bu sayı genellikle 20'dir. Bunlardan genellikle sadece 28 tanesi aktif olarak kullanılır. Geriye kalan 4 adet diş ise yirmilik dişlerdir. Yirmilik dişler genellikle çene kemiğinde kendine yer bulamadığından gömülü olarak kalır veya çıkarken çürüyerek çekilir. Nadiren diş içerisinde kendine yer bulup çürümeyen yirmilik dişler ağızda kalabilir. Dişler, çene kemiğinde dizili olan ve çiğneme ile ısırmaya yarayan organlardır. Her ne kadar cansız kemik parçaları gibi görünseler de, aslında canlı organlardır. İçlerinde sinirler ve kan damarları bulunan yumuşak özleri vardır. Düzenli bakım yapıldığında ömürleri uzar, ancak ihmal edildiklerinde çabucak çürürler.

Dişin Doğal Yapı Maddeleri

Dişin doğal yapı maddeleri mine, dentin, sement ve pulpadan (diş özü) oluşur. Bunlardan kısaca bahsedelim:

Mine: Vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçerisinde sinir hücresi olmadığı için duyarlı değildir. Diş rengi genellikle beyaz veya sarımsıdır. %97'si kalsiyum tuzlarından oluşur.

Dentin: Minenin altındaki tabakadır ve dişin büyük kısmını oluşturur. Dentin, taç kısmında mine ile, kök kısmında ise sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır; %70'i mineral tuzları, %20'si organik madde ve %10'u sudan oluşur.

Sement: Diş kökünün etrafını kaplayan kemiksi bir tabakadır ve oldukça incedir. Diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlar. %65'i inorganik maddedir.

Pulpa (Diş Özü): Dişin orta kısmında bulunan yumuşak dokudur. Burada kan damarları ve sinir hücreleri yer alır. Kan damarları sayesinde diş enfeksiyonlardan korunur ve daima aktif halde kalır. Pulpa, aynı zamanda aşırı duyarlı sinir hücreleri içerir; bu hücreler sayesinde sıcak, soğuk ve basınç gibi duyular hissedilir.

Diş Çeşitleri ve Adetleri

  • Kesici Dişler: Alt ve üst olmak üzere 8 adettir.
  • Küçük Azı Dişleri: Alt ve üst olmak üzere 8 adettir.
  • Büyük Azı Dişleri: Alt ve üst olmak üzere 8 adettir.
  • Köpek Dişleri: Alt ve üst olmak üzere 4 adettir.
  • 20'lik Dişler: Alt ve üst olmak üzere 4 adettir.

İnsanda Dişin Yapısı Anatomik Olarak 3 Bölüme Ayrılır

  • Taç (Crown-Kron)
  • Boyun (Collum)
  • Kök (Radix-Root)

Dişler Ne İşe Yarar?

Dişler, sindirimin düzenli olabilmesi için besinlerin ısırılarak küçük parçalara ayrılmasını ve çiğnenerek öğütülmesini sağlar. Ayrıca konuşmaların ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasına yardımcı olur. Estetik olarak da yüzle bir bütün içerisindedir. Düzgün konuşmada dişlerin büyük önemi vardır. Çene kemikleri, dil, damak ve diş etleri gibi yapılar, çiğneme, tat alma, yutkunma ve konuşma gibi görevleri üstlenerek bir takım halinde çalışırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeria

12 Temmuz 2024 Cuma

Yirmilik dişlerim çıkmadı ve çene kemiğimde yer bulamadığı için mi gömülü kaldılar? Çıkarlarken çürüyüp çekilmesinin sebebi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeria,

Yirmilik dişlerin gömülü kalmasının yaygın sebeplerinden biri, çene kemiğinde yeterli yer olmamasıdır. Bu durum, dişlerin doğru şekilde çıkamamasına ve gömülü kalmasına yol açabilir. Gömülü yirmilik dişler, çıkmaya çalışırken çevre dokulara baskı yaparak ağrı ve iltihaplanmalara neden olabilir. Ayrıca, bu dişlerin temizlenmesi zor olduğu için çürümeye daha yatkındırlar. Çürükler ve enfeksiyonlar da dişin çekilmesini gerektirebilir. Bir diş hekimine danışarak durumunu değerlendirmesini ve uygun tedavi yöntemlerini önermesini sağlayabilirsin.

Sağlıklı günler dilerim,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Popüler İçerikler

Diş Köprü Nedir?

Diş Köprü Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Yaptırma Çeşitleri

Diş Yaptırma Çeşitleri

Güncel

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Diş İmplant Belirtileri ve Tedavisi

Diş İmplant Belirtileri ve Tedavisi