Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kökü İltihabı

Diş kökü iltihabı, bakterilerin diş köküne gidip çoğalması sonucu ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyondur. Bu durum, şiddetli ağrılara neden olabilir ve enfekte olan dişin çekilmesini gerektirebilir.

Diş Kökü İltihabı Belirtileri

  • En tipik belirti, zonklayan ve şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle ani bir şekilde başlar ve saatler geçtikçe şiddetini arttırır. Daha sonra kulağa, çeneye ve enseye de vurabilir.
  • Diş kökünde şişme oluşur. Şişkinlik yüze ve boyuna kadar yayılabilir.
  • Soğuğa ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet.
  • Ağızda kötü tat oluşması.
  • Ateş ve halsizlik belirtileri.
  • Yutkunmada güçlük ve ağız açmada zorluk.
  • Uykusuzluk.

Diş Kökü İltihabının Sebepleri

Ağızda bulunan bakteriler, diş çürüklerinde ya da kırıklarda yoğunlaşır. Bakteriler, dişin dış tabakası olan mineyi delerek daha yumuşak olan dokulara ilerler ve diş özüne ulaşır. Enfeksiyon bu bölgede arttığında, iltihap diş köküne kadar ulaşır ve diş kökü etrafında büyür.

Diş Kökü İltihabına Zemin Hazırlayan ve Süreci Hızlandıran Etmenler

  • Ağız ve diş temizliğine yeterince özen göstermemek.
  • Çok şekerli ürünler tüketmek.
  • Diş minesi travmaları, çatlaklar, kırıklar ve çürükler.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Diş kökü iltihabı kendi kendine geçmez. Mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Hasta, oral antibiyotiklerle bakterilerden kurtarılır ve iltihap kurutulur. Diş temizlenir. Tedavi yöntemleri, iltihabın yayılma oranına ve verdiği hasara göre farklılık gösterir:

Kanal Tedavisi: Erken müdahale ile dişin içindeki tüm kanallar diş özünden itibaren temizlenir. Bu işlem sırasında hastaya lokal anestezi yapılır. Daha sonra gutta percha adlı madde ile diş içi doldurulur ve diş köklerinin içe çökmesinin önüne geçilir. En son uç bölümler porselen ya da kuron kaplanarak diş koruma altına alınır.

Diş Çekimi: İlerlemiş diş kökü iltihaplarını kanal tedavisi ile kurtarmak mümkün olmayabilir. Bazı vakalarda hastalar, belirtiler artınca diş hekimine başvururlar. İlerlemiş vakalarda iltihabın kurumasının ardından dişin çekilmesi zorunlu hale gelebilir. Çekilmediği takdirde iltihap çene kemiklerine ve tüm vücuda yayılabilir.

Ağrı ile Mücadele

Antibiyotiklerle iltihabın kuruması beklenen süreçte ağrı ile mücadele etmek kaçınılmaz olabilir. İşte diş ağrısını hafifleten bazı unsurlar:

  • Muhtemel yan etkilerinin farkında olarak aspirin, ibuprofen ve Tylenol gibi ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
  • İltihaplı dişin fazla sıcak ya da soğuğa maruz kalmaması sağlanır.
  • İki çay kaşığı tuzu, aynı oranda karabiberle karıştırılır. Birkaç damla su eklenerek harmanlanır. Karışım ağrıyan dişe sürülüp birkaç dakika bekletildikten sonra temizlenir.
  • Sarımsak, soğan ve karanfil antibakteriyel özellikleri ile ağrıyı azaltır. Çiğnenebilir veya diş üstünde bekletilebilir. Karanfili toz hale getirip sıvı yağ ile karıştırarak pamuk ile dişe uygulanabilir.
  • İki çay kaşığı dövülmüş şeytantersi otuna aynı oranda limon suyu eklenerek hafifçe ısıtılır. Karışım pamuk ile dişe uygulandığında ani rahatlama hissedilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Savtur

24 Nisan 2024 Çarşamba

Diş kökü iltihabı birçok diş hastalığından daha kötü. Özellikle dışarıdan bakıldığında herhangi bir şişlik ve belirti yok gibi oluyor. Ama herhangi birşey yemek istediğinde ciddi bir şekilde ağrı oluşuyor. İştah filan kalmıyor. Bunun için ne yapılabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Kargın

Diş kökü iltihabı ağrılarınız için öncelikle diş hekiminize muayene olmanız sonucunda uygulanacak tedaviye karar verilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Şevval

Merhabalar, diş kökü iltihabı acısı, ağeısıcve iştahsızlığa ile kişiyi yorar. Bunun için bir diş hekimine muayene olmanız ve çürük dişin bir röntgen filmi çekilmelidir. Daha sonra dişin tedavi olup olamayacağına, iltihap varsa onun kurutulduktan sonra dolgu yada kanal tedavisi ile tedavi edilmesine karar verilebilir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Diş Tedavisi Nelerdir?

Kırık Diş Tedavisi Nelerdir?

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi