Ağız ve Diş Sağlığı Türleri ve Özellikleri

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık açısından kritik bir rol oynamaktadır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi sorunlar, sadece ağızda değil, diğer organlarda da ciddi etkiler yaratabilir. Bu nedenle, düzenli diş muayeneleri ve iyi bir ağız hijyeni alışkanlığı oluşturmak büyük önem taşır.
Ağız ve Diş Sağlığı Türleri ve Özellikleri
16 Ağustos 2024
Ağız ve diş sağlığı, ülkemizde ve dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ancak, doğrudan hayati bir tehdit oluşturmadığı düşünülerek gereken özen sıklıkla gösterilmemektedir. Ağız, sindirim sisteminin giriş bölgesidir. Ağızdaki sorunlar diş sağlığını tehdit eder ve sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağız yardımıyla aldığımız yiyecekler, çiğnenip tükürükle karışarak yutulmaya ve sindirime hazırlanır. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardımcı olur. Tat alma organı olan dil; yutma, çiğneme ve konuşma gibi birçok önemli görevi yerine getirir.

Dişlerin Fonksiyonları


Dişler, besinlerin parçalanması ve öğütülmesi gibi temel görevlerinin yanı sıra konuşma ve estetik görünümde de önemli bir rol oynar. Diş sayısı azalmış bireyler, bazı sesleri çıkarmakta zorlanabilir ve çiğneme veya ısırmada güçlük yaşayabilirler. Dişlerin gelişim sürecinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

Önemli Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları


Ağız ve diş sağlığında en önde gelen iki hastalık, diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları, çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen ciddi etkiler oluşturabilir. Diş sağlığının bozulması, vücuttaki diğer organların zarar görmesine neden olabilir. Dişler, neredeyse tüm sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odakları haline gelebilir ve kalp, eklemler gibi yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açan enfeksiyonlara sebep olabilir. Ağızda ve dişlerde çevresel ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam anlamıyla yapabilmesi, ağız ve diş sağlığının varlığını işaret eder.

Diş Çürüklerinin Oluşumunda Üç Temel Faktör


  • Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kısacası şekerli besinlerdir. Dişler düzenli olarak fırçalanır ve bakımlarına dikkat edilirse, mikroplar zarar veremezler.
  • Dişler yeterince temizlenmezse, üzerinde besin artıkları ve mikroplar toplanır. Ağız içindeki parazitler, yiyecek artıklarındaki şekerli gıdaları kullanarak onları saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasına neden olur. Bu birikintilere plak adı verilir. Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde barınmalarını kolaylaştırır.
  • Gıdaların tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde yer alan asit, dişlere hasar verebilir. Ancak bakterilerin kendileri de asit üretebilir. Asit, diş minesinin erimesine neden olur. Böylece oluşan erime bölgelerinden giren mikroplar, kolayca alttaki yumuşak zemine ulaşabilir ve hasara yol açar.

Asitler, dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikler oluştururlar. Bu delikler giderek büyür ve genişler, oyuklar çoğalır. Diş minesinin erimesinden sonra çürükler hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk oluşturur. Diş çürüğü, dişin özüne doğru ilerledikçe dişler sızlamaya başlar. Çürük daha da ilerlerse, diş özü bölgesinde ve çene kemiği içinde cerahat oluşturmaya ve biriktirmeye başlar. Buna diş apsesi adı verilir. Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıçta tedavi edilmezse, çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedavilere gereksinim duyulur. Diş plağı, diş etlerinin ciddi hastalık sorunlarından biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarından arındırılması, dişlerin çürümesini ve diş eti hastalıklarının oluşumunu ve büyümesini önler.

Dişlerin ağrımaması, sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının oluşması için diş çürüğünün ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde teşhis edilebilmesi için ağrı hissedilmesini beklemeden yılda en az iki kez diş doktoruna giderek dişlerin muayene ettirilmesi gerekmektedir. Diş hekimleri gerektiğinde dişlerin filmini çekerek gözle görülemeyen diş oyuklarını da tespit edebilir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanı koyulması, dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından ilerlemesini önleyebilir. Bu hem sağlık açısından hem de ekonomik ve sosyal açıdan önemli katkılar sağlar.

Ağız ve Diş Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?

Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken teşhis çok önemlidir. Bu sebeple, yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması gerekmektedir.

  • Diş çürümelerinin önüne geçilmesi için sularda yeteri kadar flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı, aşırı şekerli yiyeceklerden olabildiğince uzak durulmalı; bu yiyecekler tüketildiğinde mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
  • Diş eti hastalıklarının önlenmesi için diş fırçalama ve sık sık diş hekimi kontrolleri önemlidir.
  • Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken teşhis edilerek, özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış kişilere başvurularak gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Aşırı şekerli ve asitli yiyecekler, mikroorganizmaların hareketini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı; ceviz, fındık gibi kabuklu yiyecekler dişle kırılmamalıdır. Bunlar, diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına sebep olabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Çırağ 10 Nisan 2024 Çarşamba

Diş sağlığı için hastaneye gittim ama hastanede doktor daha beni dinlemeden hemen ağzımın içine baktı çekilecek bu diş dedi. Bende izin vermedim. başka bir doktora mı gitmeliyim yoksa dişimi çektireyim mi. Sizin de görüşünüzü almak istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Aşkım

Başka doktora gidip muayene olmanızı tavsiye ederim. Bazı doktorlar insanları aşağılıyor maalesef.

2. Cevap
cevap
Tesrir

Merhabalar, kontrole gittiğiniz diş hekiminin tavrı hiç doğru değildir. Benim nacizane tavsiyem önce kontrol ve şikayetlerinizi anlayabileceğiniz bir diş hekimine muayene olmak şüphe edilen dişin röntgeninin çekilip ona göre tedaviye veya müdhaleye karar verilmesidir. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Ön Diş Sağlığı ve Bakımı
Ön Diş Sağlığı ve Bakımı
Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş Duası Okunuşu ve Anlamı
Diş Duası Okunuşu ve Anlamı
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Kalıcı Diş Beyazlatma Yöntemleri
Kalıcı Diş Beyazlatma Yöntemleri
Güncel
Bebeklerde Diş Çıkarma
Bebeklerde Diş Çıkarma
Diş Eti Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi
Diş Eti Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Diş Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Diş Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş Yaptırma Çeşitleri
Diş Yaptırma Çeşitleri
Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?
Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?
Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?
Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Diş Hekimliği Eğitimi Süresi ve İçeriği
Diş Hekimliği Eğitimi Süresi ve İçeriği
Diş Kaplama Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Diş Kaplama Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?
Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?
Diş Kanal Tedavisi
Diş Kanal Tedavisi