Takma Diş Türleri ve Özellikleri

Diğer sağlık sorunları veya yaralanmalar nedeniyle diş kaybı yaşanabilir. Bu durumda, diş hekiminiz size takma diş (protez) seçeneklerini sunacaktır. Farklı protez türleriyle ilgili bilgi alarak, ihtiyaçlarınıza uygun en iyi çözümü bulabilirsiniz. Diş sağlığınızı korumak için düzenli kontroller önemlidir.
Takma Diş Türleri ve Özellikleri
10 Eylül 2024
Doğal dişlerimizi çeşitli sebeplerle kaybedebiliriz. Çürüme, yaralanma veya diğer ağız sağlığı rahatsızlıkları diş kaybına neden olabilir. Dişlerinizi kaybettiğinizde, diş hekiminiz yüksek bir ihtimalle sizinle protez diş, halk arasında bilinen adıyla takma diş olasılığını konuşacaktır. Takma (protez) diş, reçine ve akrilik, özel yapım plastikler ve gerçeğe yakın bir görünüm hissi verecek şekilde tasarlanmış ve hafif metalden yapılan doğal diş yerine kullanılan yapay dişlerdir.

Diş hekiminiz size en iyi çözüm yolunun takma diş yani protez olduğu konusunda bilgi verecektir. Anlaşırsanız, diş hekiminiz öncelikle ağız yapınızı ve şeklini inceleyerek çenenizin modelini oluşturacaktır. Diş hekiminiz bu modelin oluşturulmasından hareketle protez yapma sürecini başlatabilir.

Takma (Protez) Diş Çeşitleri


Takma diş yani "protez diş" terimi farklı anlamlar taşıyabilir. Başlıca farklı anlamlarını aşağıda açıkladığımız üç temel takma (protez) diş türü vardır. Bu anlatılacak olan kısmı okuduktan sonra, diş hekiminizle de konuşurken daha net bir profil oluşacaktır. Diş hekiminiz sizin bu konuda temel destek ve ihtiyaçlarınızı bildiği için size doğru olanı önerecektir.
  • Tam Protez
  • Kısmi Protez
  • Hemen ya da Aynı Gün İçerisinde Yapılan Protez

Tam Protez


Bütün doğal dişlerin tamamıyla değiştirilmesi sürecinde tam protez kullanılır. Üst protezler ağzın üst dişlerinin yerine kullanılırken, alt protezler ise alt dişlerin yerini alır.

Kısmi Protez


Bir ya da birden fazla dişin değiştirilmesi gerektiğinde kısmi protez kullanılır. Kısmi protez ayrıca diğer kalan dişlerinizin konumu ile hizasını koruyup kaymalarını önler.

Protez Diş Yapım Süreci

Diş hekiminiz, size önerebileceği en iyi ihtimal olarak takma diş (protez) sunduysa sonrasında neler olacağını bilmek önemlidir. Diğer insanların bu konudaki hikayelerini ve bireysel deneyimlerini öğrenmek, sonuca; sevdiğiniz besinleri yeme, gülümseme, güvenle konuşma, kahkaha atma ve aileniz ile arkadaşlarınızla iyi vakit geçirme ve hayatınıza odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Diş Çektirme İşlemi ve İyileşme Durumu

Takma diş (protez) yapılmadan önce, uzman hekiminizin mevcut diş durumunuzu değerlendirip, en iyi tedavi sürecine karar vermesi şarttır. Kalan dişiniz ya da dişleriniz varsa, hekiminiz bundan sonraki işlemler ve diş çekimleri ile ilgili tavsiyelerde bulunacaktır. Diş etinizin iyileşmesi için gereken zaman kaç dişinizin çekildiğine bağlı olarak değişebilir.

Hemen ya da Aynı Gün İçerisinde Yapılan Protez

Diş hekiminiz ağız sağlığınızın durumuna bağlı olarak acil protez yapılmasını tercih edebilir. Dişleriniz çekildikten hemen sonra ağzınızdaki yumuşak ve hassas yerlerde yara olacaktır; bu yaraların iyileşmesi biraz zaman alan bir süreçtir. Hemen ya da aynı gün içerisinde uygulanan takma diş (protez) işlemi iyileşme sürecinde yıpranabilir.

Ağız Ölçüsünün Alınması

Diş hekiminiz, takma diş (protez) sürecini başlatmak amacıyla önce ağız ölçünüzü alacaktır. Bundan sonraki muayenelerde daha ince ayrıntılarla daha detaylı ölçü ve bilgi alınır. Bu süreçte, diş hekiminiz ağız yapınızın tam bir kopyasını çıkararak, yeni takma dişlerinizin oluşturulmasını sağlar.

Takma Diş İlk Deneme

Bu zaman dilimi içerisinde yeni takma dişlerinizi ağzınızda ilk olarak deneyerek bir sonraki muayenenize kadar kullanabilirsiniz. Uzman hekiminiz takma dişin mümkün olduğunca daha iyi ve daha rahat bir şekilde oturmasını sağlamak amacıyla gereken düzenlemeleri yapacaktır. Yara yapmış olan bölgelerde düzenlemeler yapmak amacıyla randevulara çağrılabilirsiniz.

Düzenli Olarak Yapılması Gereken Diş Muayeneleri

Takma dişleriniz (protez) takıldıktan ve günlük yaşamınızın bir parçası haline geldikten sonra ağız sağlığınızın en iyi şekilde olmasını sağlamak amacıyla uzman diş hekiminize düzenli muayenelere devam etmeniz önemlidir. Uzman hekiminiz bu şekilde takma dişinizden en iyi şekilde faydalanmanızı ve mükemmel dengenin devam ettiğinden emin olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Aytigin 08 Nisan 2024 Pazartesi

Selamun aleyküm ben altı ay önce ben poretez diş yaptırdım bir ay önce poretez dişin ön tarafında mercimek kadar yerinde dökülme oldu acaba bunun nedeni ne olabilir teşekkür ederim iyi günler dilerim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Aleyküm selam, protez dişlerde dökülme ya da aşınma yaşanmasının birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında protezin malzemesi, yapım kalitesi, ağız hijyenine dikkat edilmeme veya sert yiyeceklerin çiğnenmesi gibi faktörler bulunabilir. En doğru bilgi için protezi yaptıran diş hekiminize başvurmanızı tavsiye ederim. İyi günler dilerim.

Çok Okunanlar
Diş İltihabı Nasıl Geçer?
Diş İltihabı Nasıl Geçer?
Diş Eti Neden Şişer?
Diş Eti Neden Şişer?
Diş Şişmesi Nedenleri?
Diş Şişmesi Nedenleri?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı
Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı
Diş Eti İltihabı İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş Eti İltihabı İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Diş Çektirmek
Hamilelikte Diş Çektirmek
Diş Kökü Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş Kökü Çekimi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
20 Lik Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Lik Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?