Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri
08 Temmuz 2024

Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri

Diş Tartarını Temizleme

Diş hekimleri tarafından kalkülüs olarak adlandırılan diş taşı, tükürükte bulunan mineraller ve plakların birikmesiyle oluşan sert bir yapıdır. Diş tartarı, diş eti iltihabı ve periodontit gibi diş eti hastalıklarının başlıca nedenlerindendir. Diş tartarı özellikle diş eti çizgisi yani diş ve damağın arasında yer alan bölümün altında oluştuğunda ciddi sorunlar yaratır. Diş taşı, kireçli yapısı nedeniyle serttir ve temizlenmesi kolay değildir. Diş fırçası yardımıyla bu kireçlenmiş yapının temizlenmesi oldukça zordur. Bu nedenle, diş tartarı temizleme işlemi özellikle diş eti çizgisinde, diş hekimleri tarafından küret ve gratuar adı verilen aletlerle dişin kireçli kısmının kazınarak gerçekleştirilir. Bu işlem rahatsız edici olabilir ve diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Diğer bir yöntem ise, diş taşının temizlenmesine yardımcı olan bir aletin titreşimleri sonucunda bölgedeki kirecin kırılarak dağılmasını sağlamaktır.

Diş Tartarını Temizlemede Yapılması Gerekenler

Diş tartarı oluşmadan önce kişinin diş sağlığını koruması gerekmektedir. Bunun için gün içerisinde diş ve ağız sağlığının korunması açısından diş macunları ve diş ipleriyle dişe yeterli ve gerekli bakımın yapılması gerekmektedir. Ayrıca, dişlerimizi fırçalamakla birlikte ağızda şeker ve asitli içeceklerden kaynaklı zararlı maddeleri azaltmak için uzman diş hekimince verilecek ağız çalkalama solüsyonlarını düzenli olarak kullanmakta fayda bulunmaktadır.

Diş Tartarının Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Diş hekimleri, diş tartar oluşumunun diş fırçalama ve diş macunlarında yer alan antibakteriyel maddeler nedeniyle diş eti üzerinde ve dişler üzerinde taş birikmesinin azaldığını gözlemlemiştir. Ancak, uzman doktorlar diş eti altında kalan tartar dokusunun yok edilmesi için diş macunlarının yetersiz kaldığını sıkça dile getirmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında ağızda bulunan diş kaybına neden olan etmenler arasında diş etinin alt bölgesinde meydana gelen taşlar yani diş tartarları yer almaktadır. Diş tartarlarının oluşmasında özellikle çay, sigara, şekerli yiyecekler, kahve ve tatlı gibi besinler ciddi anlamda etkilidir. Özellikle de diş sağlığı korunmadığı takdirde bu çay ve tatlı gibi yiyecek ve içeceklerden dolayı kalın yapıda diş tartarları oluşmaktadır.

Diş Tartarları Nasıl Yok Edilir?

Diş tartarları, yukarıda belirtildiği üzere fırçalama yoluyla ve kişisel ağız bakımı ile giderilebilmektedir. Ancak, bazı durumlarda diş minesine yerleşen diş tartarı, dışarıdan fiziki bir müdahale olmadan temizlenememektedir. Bu durumda uzman diş hekimleri tarafından kırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bu diş tartarlarının tekrarlanmaması için kafein tarzı yiyecek ve içecekler tüketildiği dönem aralığında kişisel ağız bakımı yapılmalıdır. Sigara tüketen kişilerin, özel diş macunları sayesinde diş lekelerini temizleyerek burada oluşacak zararlı yapıları engelleyerek diş tartarının oluşmasına mani olacaklardır. Diş tartarı ilerlemiş kişilerin kafein ve sigaradan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca, diş tartarından kaynaklı eğer bir ağrı veya yanakta şişme görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden uzman diş hekimine başvuruda bulunulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Meşhur

30 Nisan 2024 Salı

Merhaba. Sigara içtiğimden dolayı sıkça karşılaştığım bir durum bu. Dişlerimi fırçalayorum ara ara. Ama bir türlü tartarlar gitmiyo. Başka bi çözüm yolu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Nadire

Merhaba Meşhur Hanım, dişte oluşan tartar rahatsızlıkları daha çok sigara ve çay gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda bol bol dişinizi fırçalamanız fayda gösterecektir. Ancak bu tartarları diş doktoruna giderek daha rahat bir şekilde kaldırabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Tün

Merhaba, meşhur hanım öncelikle inşallah sizde bir gün sigaradan uzaklaşırsınız. Dişleriniz için bide karbonatla birlikte misvak deneyin umarım faydasını göreceksiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Köprü Nedir?

Diş Köprü Nedir?

Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?

Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri

Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş Çekimi Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çürüğü Temizleme Yöntemleri

Diş Çürüğü Temizleme Yöntemleri

Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Protez Diş Yapımı ve Bakımı

Protez Diş Yapımı ve Bakımı

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi