Kırık Diş Tedavisi Nelerdir?

Kırık diş tedavisi, dişlerin kırılması durumunda uygulanacak yöntemleri kapsamaktadır. Küçük kırıklar genellikle fark edilmese de, büyük kırıklar dişin sağlığı için önemli tedavi gerektirebilir. Diş hekimleri, uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için muayene yaparak en iyi yaklaşımı belirler.
Kırık Diş Tedavisi Nelerdir?
11 Eylül 2024

Kırık Diş Tedavisi


Dişlerimizin kırılması yaşantımız boyunca karşılaşabileceğimiz olası durumlardan biridir. Küçük kırıklar genellikle hassasiyet ve ağrıya sebep olmadan fark edilmeden kalabilir ve sadece doktor muayenesi sırasında tespit edilebilir. Bu tür durumlarda tedavi önerisi doktor tarafından yapılır. Ancak büyük kırıklarda, kalan diş dokusunun korunması ve tedavi edilmesi için daha ileri yöntemler gerekebilir.

Kırık Diş Tedavi Yöntemleri


Diş kökleri aldıkları travmaya bağlı olarak çene kemiği içinde yerinden oynayabilir veya canlılığını kaybedebilir. Bu durumda, öncelikle kanal tedavisi yapılmalı ve dişin çene kemiği içinde sabitlenmesi sağlanmalıdır. Daha sonra dişin restorasyonu ile ilgili tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

  • Arka bölgedeki diş kırıklarında, standart kompozit veya porselen dolgular kullanılabilir.
  • Çeşitli fiber post (vida vb.) malzemelerle desteklenen porselen kuron (kaplama) ile tedavi tamamlanabilir.
  • Porselen laminate veneerler, dişlerden ölçü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanır ve dişlerin üzerine yapıştırılarak oldukça estetik sonuçlar verir.

Porselen ve Kompozit Veneerler


Porselen laminate veneerler, kompozit veneerlerden daha uzun ömürlüdür ve bakımları daha kolaydır. Renklenme yapmazlar ve estetik açıdan daha başarılı sonuçlar sunarlar. Bu tedavi seçeneklerinden hangisinin daha uygun olduğuna diş doktorunun yapacağı muayene sonucunda karar verilmelidir.

Kompozit veneer veya porselen laminate veneer seçeneklerinden her ikisi de kırık diş tedavisinde yeterli olmayabilir. Kırık dokunun büyüklüğüne göre, dişe tam bir porselen kuron (kaplama) yapmak gerekebilir veya küçük bir kompozit materyal ile kırık doku restore edilmelidir.

Kırık Dişin Yenilenmesi

Kırık dişin yenilenmesinde ilk amaç, geride kalan diş dokusunun ve yapısının sağlığını korumak ve destek kalitesini artırmaktır. Tedavide mutlaka bir çatlak hattı olacaktır veya kırık hattında çatallanmalar görülebilir. Bu çatlak hattı görünen bir yüzeyde ve tedavi edilirse ileride sorun yaratmayacaktır. Ancak kök yüzeyine inen ve kemik içinde oluşan bir çatlak hattı gözden kaçabilir veya röntgen yardımı ile tespit edilse dahi tedavisi mümkün olmayabilir.

Bu gibi durumlarda tedavi seçenekleri açısından daha radikal kararlar vermek gerekebilir. Diş kırıklarından sonra, kısa bir zaman içinde diş doktorunuza başvurduğunuz takdirde, sağlık açısından en doğru tedavi erken zamanda yapılacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Şahat 12 Temmuz 2024 Cuma

Benim de dişim kırıldığında öncelikle kanal tedavisi mi yapılması gerekiyor? Kırığın büyüklüğüne göre tedavi yöntemi değişir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba ޞahat,

Dış kırıldığında kanal tedavisi gerekip gerekmediği, kırığın büyüklüğüne ve dişin sinirlerine ulaşıp ulaşmadığına bağlıdır. Eğer kırık sadece dişin yüzeyindeyse ve sinirlere ulaşmıyorsa, dolgu ya da diş kaplaması gibi daha basit tedavi yöntemleri yeterli olabilir. Ancak kırık dişin sinirlerine ulaşmışsa ya da dişin büyük bir kısmı zarar görmüşse, kanal tedavisi gerekebilir. Bu nedenle bir diş hekimine danışarak detaylı bir muayene yaptırmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Gömülü Diş Çekimi İşlemi
Gömülü Diş Çekimi İşlemi
Haber Bülteni
Güncel
Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri
Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri
Güncel
Diş Eti Neden Şişer?
Diş Eti Neden Şişer?
Güncel
Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?
Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?