Diş Köprü Nedir?
19 Temmuz 2024

Diş Köprü Nedir?

Diş Köprü

Diş köprüsü, bir veya birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda, bu boşlukları doldurmak ve dişlerin estetik görünümünü ve fonksiyonunu geri kazandırmak amacıyla yapılan bir diş tedavisidir. Diş köprüsü, ağız sağlığında önemli bir rol oynar ve uygulandıktan sonra birçok fayda sağlar. Örneğin, yemek yerken, konuşurken, gülerken ve meyve yerken eksik dişler görüntünüze ve yaşam kalitenize zarar verebilir. Eksik dişlerin yerine diş köprüsü konulduğunda, bu işlemleri daha rahat ve estetik bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olur. Diş köprüsü, kaybedilen dişlerin arasına yerleştirilerek boşlukları doldurur ve kalan dişlerden destek alarak uygulanır.

Diş Köprüsünün İhtiyaç Sebebi

Diş köprüsü uygulaması, öncelikle diş sağlığı ve çene hareketleri için büyük önem taşır. Diş köprüsü ile yüzün doğal şekli korunur ve yanak kısmına destek sağlanır. Ağızda oluşacak diş kayıpları, kişinin daha yaşlı görünmesine ve estetik açıdan sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bu sebeple eksikliklerin giderilmesi, ağız ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Ağızda oluşan boşlukları dolduracak şekilde tasarlanan köprüler, bu boşlukları tamamlar ve temizlik açısından da avantaj sağlar. Eksik dişler konuşma ve yemek yeme gibi işlevleri olumsuz etkiler. Yapay dişler sayesinde ağızda oluşan boşluklar diş köprüsü uygulamaları ile kapatılır.

Diş Köprüsü Uygulaması

Diş köprüsü uygulaması için öncelikle ağızda bulunan enfeksiyonlar veya yaralar tedavi edilir. Daha sonra, köprü konulacak bölgenin komşu dişlerine gerekli bakım uygulanarak temizlenir. İlk provada, köprünün konulacağı yerin ölçüsü alınır ve uygun model seçilir. İkinci işlemde ise köprü oluşturularak hastaya yerleştirilir. Köprüler gerektiğinde sabit veya hareketli olabilir. Hastanın ağız ve damak yapısına göre sabit köprüler tercih edilirken, zayıf damak yapısına sahip hastalarda hareketli köprüler uygulanabilir. Böylece hasta rahatça konuşabilir, gülümseyebilir ve yemek yiyebilir.

Diş Köprüsünün Korunması ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağıza uygulanan diş köprüsünü sağlıklı bir şekilde korumak çok önemlidir. Günde en az iki kere yemeklerden sonra temizlenmesi gereklidir. Bu temizlik, plak olarak adlandırılan yapışkan bakteri tabakasının diş üzerine yerleşmesini engeller. Bu sayede köprüler daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Diş köprüsünün etrafı ve diş ile olan bağlantı kısımları düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Ayrıca diş eti ve özel fırçalar ile diş köprülerinin arasına ulaşılması daha kolay olur. En önemlisi ise diş hekimi tarafından düzenli kontrol yapılmasıdır. Köprünün ömrünü belirleyen en önemli unsur, yapısının temiz ve düzgün kullanılmasıdır.

Diş Köprüsünün Çeşitleri

  • Metal Destekli Zirkonyum Köprüler: Beyaz ve metal üzerine yapılan bu köprü çeşidi, son teknoloji ürünler kullanılarak dayanıklı ve uzun ömürlü olur. Zirkonyum köprüler, porselen kaplamalar ile diş eti problemlerini minimuma indirir ve doğal dişlere yakın bir görünüm sağlar. Ağız yapısına göre hareketli olarak da yapılabilir ve uzman kişiler tarafından uygulanması gereklidir.
  • Metal Desteksiz IPS Köprüler: Özel makineler ile güçlendirilmiş porselenin sıkıştırılması ile elde edilen bu köprü çeşidi, özellikle ön dişlerde tercih edilir. Işık geçirgenliği ve estetik görünümü ile dikkat çeker. Arka bölgelere yapılması önerilmez ve sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Bu köprüler, ağızda bulunan dişlerle mükemmel uyum sağlar ve şık görüntüsü ile konuşma ve gülümsemedeki etkisi ile ağız bakımını tamamlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Hamilelikte Diş Çektirmek

Hamilelikte Diş Çektirmek

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?

Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sürekli Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Diş Çekimi Sonrası Önlemler

Güncel

Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Güncel

Diş Eti Kanaması Tarifi ve Malzemeleri

Diş Eti Kanaması Tarifi ve Malzemeleri