Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sararması

Diş sararması, günlük tükettiğimiz yiyecek ve içecekler nedeniyle oluşmaktadır. Herkes beyaz dişlere sahip olmak ister; beyaz dişler, kendimize olan öz güvenimizi kazanmamıza yardımcı olur. Güzel bir gülümsemeye sahip olmamız, dişlerimizin beyazlığı ile ortaya çıkmaktadır. Sosyal hayatımızda ya da iş hayatımızda bizi en çok pozitif hale getiren durum gülümsemektir ve bu da beyaz dişlerle ortaya çıkarak daha pozitif bir ortam yaratmamıza yardımcı olur. Sararan dişler ise sadece estetik açıdan değil, sağlık açısından da olumsuz etkiler yaratabilir. Dişlerin sararması, zamanla diş çürümesine neden olabilir. Diş bakımına ne kadar dikkat edilirse edilsin, zamanla dişlerde sararma meydana gelebilir ve bunun birçok sebebi olabilir. Sararan dişler, insanların gülüşlerini saklamalarına ve öz güven kaybı yaşamalarına neden olabilir. Diş sararmasının nedenlerini ve bu durumu nasıl önleyebileceğimizi inceleyelim.

Diş Sararmasının Nedenleri

  • Günlük yediğimiz yiyeceklerin veya içeceklerin ağız içinde kalıntı bırakması, zamanla dişlerin sararmasına neden olabilir.
  • Günlük olarak tüketilen kahve ve çay gibi içecekler de dişlerin sararmasında büyük bir etkendir. Özellikle kahve, içerdiği kafein nedeniyle dişlerin sararmasına büyük sebebiyet vermektedir.
  • Alkol alımı, dişlerin sararmasına neden olan maddelerden biridir. İçkilerin asit içerikli yapısı, dişlerin sararmasına büyük bir etkendir.
  • Sigara tüketimi, hem dişlere hem de diş etlerine büyük zarar verir ve dişlerin sararmasına neden olur. Sigara, dişlerin sararmasına neden olmakla beraber kalıcı bir iz bırakmasına da sebebiyet verir.
  • Yemeklere lezzet vermesi için kullanılan baharatlar da dişlerin sararmasına sebebiyet vermektedir. Her ne kadar sağlık için faydalı olsa da yemeklerde fazla kullanılması dişlerin sararmasına neden olmaktadır.
  • Domates sosu, hazır satılan soslar, sirkeli soslar gibi soslar da dişlerin sararmasına sebebiyet vermektedir.
  • Çikolatalar, renkli şekerler, bonbon şekerler gibi gıdalar dişlerin sararmasına neden olmaktadır. Bu tür gıdalar, dişlerin sararmasına neden olmakla beraber dişlerin çürümesine de neden olmaktadır.
  • Asit içerikli ürünler, kola gibi asit yüklü içecekler de dişlerin sararmasına neden olmaktadır.

Diş Sararmasını Önlemek İçin Alınacak Tedbirler

Görüldüğü üzere birçok etken dişlerin sararmasına neden olmaktadır. Dişlerin sararmasını engellemek ve daha sağlıklı dişler elde etmek için yukarıda saydığımız yiyecek, içecek ve gıdalara dikkat edilmesi gereklidir. Dişlerin sararması, tüketilen gıdalardan sonra ağızda kalıntılar kalması sonucu meydana gelir. Diş aralarında kalan kalıntılar zamanla dişlerin sararmasına ve çürümesine neden olur. Bu sebepten dolayı, yemeklerden ve içeceklerden sonra dişlerimizi fırçalayarak diş aralarını temizlemeliyiz. Ayrıca, bir diş hekimi gözetiminde dişlerin temizliği lazer veya başka bir tedavi yöntemiyle yapılmalıdır.

Diş Bakımında Doktor Tavsiyeleri

Diş bakımına dikkat ederken, doktor tavsiyesi üzerine bakım yapılmalıdır ve bilinmedik ilaçlar kullanılmamalıdır. Doktorun tavsiye ettiği diş macunu kullanılması, diş sararmasını önler ve zamanla oluşacak çürümelere karşı tedbir alınmasını sağlar. Ayrıca, fazla antibiyotik kullanımı zamanla dişlerde sararma meydana getirebilir. Bu yüzden, kullanılan ilaçların yanı sıra doktorunuza başvurarak diş sararmasını önleyecek ilaç veya tedavi yöntemleri hakkında bilgi alınmalı ve ona göre davranılmalıdır. Sigara, alkol, kahve gibi maddelerden ve yukarıda saydığımız maddelerden uzak durmanız gereklidir ve diş bakımınıza düzenli ve sağlıklı bir şekilde özen göstermelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Ameliyatı ve Sonrası

Diş Ameliyatı ve Sonrası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri

Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Taktırma Yöntemleri

Diş Eti İltihabı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Eti İltihabı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Diş Şişmesi Nedenleri?

Diş Şişmesi Nedenleri?

Güncel

Diş Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gömülü Diş Çekimi İşlemi

Gömülü Diş Çekimi İşlemi