20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yirmilik dişler, genellikle cerrahi müdahale gerektiren dişlerdir. Ameliyat süreci, dişin konumuna ve duruma göre zorluklar içerebilir. Ameliyat sonrası ağız bakımı ise enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için kritik öneme sahiptir.
20 Lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
31 Ağustos 2024

20'lik Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası


Yirmilik dişler, azı dişleri dediğimiz büyük dişlerdendir ve üst ve altta birer tane olmak üzere dört adettir. Yirmilik dişler genellikle on sekiz yirmi iki yaşları arasında çıkmakla birlikte hiç çıkmayabilir. Bu nedenle halk arasında yirmilik dişler gömük diş olarak adlandırılmaktadır. Oldukça uzun ve ağrılı bir süreç sonunda çıkan yirmilik dişler etin içinde kalma, yatay çıkma veya hiç çıkmama gibi nedenlerle cerrahi müdahale gerektirebilir. Yirmilik dişler yatay, açılı veya düşey çıkma durumlarına göre çeşitli cerrahi operasyon gerektiren dişlerdir. Bunların yanı sıra hiçbir müdahale olmadan çıkan ve normal olan yirmilik dişler de oldukça fazladır.

20'lik Diş Ameliyatı ve Zorlukları


Yirmilik diş ameliyatı çene cerrahisi kapsamına girmektedir. Çene kemiği üzerinde en uç kısımda bulunan yirmilik dişlerin ameliyatı diğer diş ameliyatlarından daha farklı ve zordur. Üzeri kemik ile veya mukoza adı verilen yapı ile kaplı olan dişlerde ameliyat daha zordur. Bu dişlerin çekilmesinin ileri yaşlara bırakılması da yaranın iyileşme sürecinin uzamasına ve buna bağlı olarak ağrılı şikâyetlerin artmasına neden olmaktadır.

20'lik Diş Ameliyatı Gerektiren Durumlar

  • Çürük: Yirmilik dişlerin sürme yani çıkma işleminin uzun sürmesi, et içinde bulunan diş yapısında mikrop ve bakterilerin çoğalmasına ve dişin çürümesine neden olmaktadır. Çürüyen yirmilik dişler yanında bulunan dişleri de tehdit eder duruma gelmiş ise bu dişlere cerrahi müdahale uygulanması gerekmektedir.
  • Dişeti Apsesi: Uzun süre diş eti içinde kalan ve sürme işlemi uzayan dişler, bulunduğu bölge içerisinde bakteri üremesine ve buna bağlı olarak diş eti iltihabına, ağız kokusuna ve dişeti apsesine neden olmaktadır. Eğer yirmilik dişler çıkması uzun sürecek ve bu durum çene yapısının tamamına yayılacak duruma gelirse yirmilik dişler ameliyat ile diş eti içinden alınır ve bu bölge temizlenerek iltihap kurutulur.
  • Yan Dişlere Aşırı Basınç: Çıkmakta olan yirmilik dişin büyüklüğü olması gerekenden fazla olabilir ve bu durum yanında bulunan dişlere basıncı artırarak ağrıya neden olur. Yirmilik dişlerin bulunduğu yerdeki diğer dişlere baskı yapması ağrıların yanında dişlerde zedelenmeye neden olabilir; bu nedenle ameliyat ile yirmilik dişlerin çekilerek bu durum sonlandırılır.
  • Kist Oluşumu: Çıkmakta olan yirmilik dişin bulunduğu çene eti üzerinde enfeksiyonlar ve kistler meydana gelebilir. Bu kistlerin ilerleyip tümöre dönüşmesini engellemek amacı ile ameliyat ile yirmilik dişlerin alınarak bu kısmın temizlenmesi gerekmektedir.
20'lik Diş Ameliyatı Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat sonrası ağız bakımı oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar dikkat edilmez ise ağız içinde enfeksiyonlar meydana gelir ve kanama durdurulamayabilir. Yirmilik diş ameliyatından sonra ağız içinde bulunan mikropların çoğalmasının engellenmesi ve kanamanın durdurulabilmesi için bir su bardağı ılık su içine bir çay kaşığı tuz eklenir ve karıştırılarak gargara yapılır. Bunun yanı sıra antiseptik özelliği bulunan ağız suları ile gargara yapmak da hijyen açısından fayda sağlamaktadır. Diş ameliyatı sonrası yaraya temas edilmesi oldukça sakıncalıdır. Bu durum yaranın mikrop kapmasına ve dikişlerin açılmasına neden olabilir. Ayrıca diş ameliyatı olan kişi birkaç gün boyunca ameliyatlı tarafı ile yemek yememeli, yani çiğneme işlemini diğer taraf ile gerçekleştirmelidir. Sigara ve alkol gibi zararlı maddeler ameliyat sonrası iki güne kadar kullanılmamalıdır. Bu maddeler diş etinde enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca kanamanın kontrol altına alınabilmesi için diş üzerine soğuk tampon uygulanması da oldukça etkili bir yöntemdir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ülfer 08 Nisan 2024 Pazartesi

Yirmilik dişim yan çıktığı zaman ameliyat ettirmem gerekir mi ve diş ameliyatı kaç dakika sürmektedir. Ameliyat olduktan sonra yara yeri kaç günde geçer.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Halenur

Bir dotora görünürseniz size en doğru kararı söyler ameliyat gerekirse gerekli ilaçları kullanır ve dikkat ederseniz kısa bir zamanda iyleşirsiniz.

2. Cevap
cevap
Seran

Merhaba, ülfer hanım yan çıktıysa yirmilik dişiniz mutlaka ameliyatla aldırın, çok uzun süren bir operasyon değil 10 günde tamamen geçmiş olarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Sakın korkmayın ertelemek hiç bir durum değildir.

Çok Okunanlar
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diş Teknisyeni Ne Yapar?
Diş Teknisyeni Ne Yapar?
Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Gece Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?
Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?
Çocuklarda Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Süt dişleri Çıkması
Süt dişleri Çıkması
Güncel
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Güncel
Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri
Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri
Güncel
Diş Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Diş Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi