Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Diş Ağrısı

Birçok nedenden kaynaklanabilen diş ağrıları, özellikle dişlerin bakımsız bırakılması sonucu ortaya çıkar ve kişiyi oldukça rahatsız eden yaygın bir problemdir. Şiddetli diş ağrıları genellikle geceleri ortaya çıkar ve vücudun direncinin düştüğü dinlenme dönemlerinde daha da hissedilir hale gelir.

Şiddetli Diş Ağrısının Nedenleri

Şiddetli diş ağrısının çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında:
  • Diş ve diş eti iltihabı
  • Dişlerin bakımının ihmal edilmesi
  • Çürük dişler
  • Dişteki kemik kaybı
  • Protezlerin yanlış yapılması
  • Geceleri diş gıcırdatma problemi
  • Kanal tedavisi
  • Gribal enfeksiyon ve sinüzit gibi rahatsızlıklar
  • Gömülü dişler

Şiddetli Diş Ağrısının Tedavisi

Diş ağrılarının tedavi edilebilmesi için öncelikle ağrının kaynağının doğru olarak tespit edilmesi gerekir. Şiddetli diş ağrısı ile diş hekimine başvuran hastalarda ağrıların nedeni dişlerin çürümesinden kaynaklanıyorsa diş çekimi ve kanal tedavisi uygulanabilir. Şiddetli diş ağrıları bazen de ağız dışı dokulardan ya da farklı bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, orta kulak iltihabı veya sinüzit gibi rahatsızlıklar diş ağrılarına neden olabilir. Ayrıca yirmilik dişlerin çıkma dönemi, temporomandibüler eklem ağrısı ve diş sıkmadan kaynaklanan ağrılar da ağrıya neden olabilir. Bu durumların kontrol altına alınması ile tedavi edilebilir. Şiddetli ağrıların gömük dişler nedeniyle olduğu durumlar da vardır. Bu durum ise ancak röntgen ile tespit edilir ve tedavisi duruma yönelik uygulanır.

Şiddetli Diş Ağrısı İçin Evde Alınabilecek Önlemler

Şiddetli diş ağrılarını dindirmek için evde bazı önlemler alınabilir. Fakat bu önlemler geçici olarak ağrıyı giderir. Bu nedenle tedavinin tam olarak ve kalıcı olması için mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir. Ancak diş doktoruna başvurana kadar şiddetli diş ağrılarını azaltmak için evde bazı yöntemler uygulanabilir:
  • Diş çürüğünün olduğu boşluğun gıda ile dolması durumu diş ağrısına neden olabileceği için dişlerin fırçalanması kişinin rahatlamasını sağlar.
  • Şiddetli diş ağrılarında soğuk ya da sıcak kompreslerin uygulanması ağrıyı dindirebilir. Şişlik söz konusu ise buz tatbiki ödemin çözülmesini sağlayarak ağrının giderilmesinde oldukça fayda sağlar.
  • Tuzlu ya da sirkeli su ile gargara yapılması dişlerin kısmen uyuşmasını sağlar, diş bakterileri temizler ve şişlikleri gidererek ağrıların azalmasına yardımcı olur.
  • Diş hekiminin önerisi doğrultusunda alınacak ağrı kesiciler şiddetli ağrıların belirli bir süre boyunca hissedilmemesine yardımcı olarak kişiyi oldukça rahatlatır.
  • Gece ortaya çıkan diş ağrılarında yatma durumunda iken ağrının artacağı için yastığın altına bir tane daha yastık koyularak ağrı hafifletilebilir.
  • Karanfilin içerisinde bulunan tomurcuk tanelerinin ağrı kesici ve uyuşturucu özelliğe sahip olması nedeniyle karanfil şiddetli diş ağrılarına en çok etki eden bitkisel bir yöntem olarak kullanılabilir. Ağrıyan dişin üzerine karanfil koyulması ağrı hissinin hafiflemesini sağlar.
  • Şiddetli diş ağrılarında maydanoz yapraklarının ezilip ağrıyan dişin üzerine koyulması, maydanozun içerisinde bulunan maddeler sayesinde ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yesar

13 Nisan 2024 Cumartesi

Uzun zamandır diş ağrısı çekiyordum doktora gittiğim de iltihaplı olduğu söylendi ve ilaç kullanmam gerekliymiş. Ancak ilaçları kullanmadan ağrısına dayanamayıp çektirdim. İltihaplı olarak çekilen dişin vücuduma ne gibi zararları dokunur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Vakıf

Şiddetli diş ağrısı bir çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Dişlerin bakımsız olması, çürük diş bulunması ve iltihaplanma gibi bazı etkenler den dolayı kendini gösterebilir. Bu tür diş ağrıların da kişi mutlaka doktora gitmeli ve antibiyotik tedavisine başlamalıdır. Ayrıca dişlerini her gün düzenli olarak fırçalayıp diş temizliğine ve bakımına dikkat etmelidir

2. Cevap
cevap

Okyan

Bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkan şiddetli diş ağrısı genel de iltihaplı olduğundan dolayı bu ağrı daha fazla olmaktadır. Antibiyotik tedavisi ile birlikte bu iltihap dişten temizlenir ve daha sonra gerekli olan tedavi ne ise o uygulanır. İltihaplı olarak çekilen diş bazen istenmeyen rahatsızlık ve hastalıkları ortaya çıkarabilir bundan dikkat edilmelidir

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gömülü Dişler Neden Olur?

Gömülü Dişler Neden Olur?

Kronik Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Zirkonyum Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zirkonyum Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Güncel

20 Lik Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi