Diş KaplamaDiş kaplama, ağızdaki estetik açıdan hoş olmayan veya aşırı derecede yıpranmış dişlerin küçültülerek, diş yapısına uygun materyallerle kaplanması işlemidir. Diş kaplama yapılması için, ağızdaki dişin yaklaşık 1 mm kadar küçültülmesi yeterlidir. Bu uygulamanın amacı, dişlerin korunması, daha güzel görünmesi ve dişin sağlamlaştırılmasıdır. Yapılan kaplamayla dişlerde doğallık elde edilmelidir. Bunun için kaplamanın dişlerin rengine, boyutuna ve şekline uygun şekilde hazırlanması gerekir. Diş yapısı iki farklı bölümden meydana gelir. Dişin dışarıdan görünen kısmına kron, diş etine gömülü haldeki bölümüne ise kök adı verilir. Diş kaplama işlemi, dişin kron denilen görünen kısmına uygulanır. Bu nedenle bu işleme kron diş kaplama da denir. Dışarıdan estetik sorun haline gelen diş aşınmalarında, kırıklarda ve çeşitli hasarlarda, kron kısmına diş kaplama yapılır. Bu kaplamalar genellikle porselen veya metal destekli porselenden yapılır. Tercih edilen malzeme, hastanın diş yapısına bağlı olarak, doktorun kararıyla belirlenir. Bu sayede dişler işlevselliğini kazanır ve daha güzel görünür. Diş Kaplama İçin Kullanılan MalzemelerEstetik diş hekimliğinde oldukça fazla kullanılan diş kaplama, ağız yapısındaki dişlerin çekilmesine gerek kalmadan tedavi edilmesini sağladığı gibi, dişlerin daha estetik görünmelerine de yardımcı olur. Bu uygulamada kullanılan malzemeler arasında altın, zirkonyum, porselen ve gümüş gibi maddeler bulunur. Uygulamada en fazla tercih edilen ise porselen kaplama malzemesidir. Diş Kaplama Nasıl Yapılır?Bu uygulama genellikle 2-3 seans içinde tamamlanır. Öncelikle ağızdaki dişin problemi tespit edilir. Eğer dişte çürük bulunuyorsa, öncelikle bu alan temizlenir. Kaplama yapılacak dişin ölçüleri alınarak, buna uygun bir kalıp hazırlanır. Diş kaplama hazırlanırken ağızdaki dişlerle orantısına ve ağız açılıp kapanma sırasında vurma yapmamasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden dişlerden alınacak ölçüler çok önemlidir. Ölçüden sonra diş kalıplara dökülür ve hazırlanır. Bu kaplama, dişin kron kısmı üzerine yerleştirilir. Diş Kaplama Neden ve Ne Zaman Yapılır?Diş hasarlı olduğunda veya görüntüsü estetik olmadığında yapılan diş kaplamanın amacı, görünüm olarak dişin güzelleşmesi, daha sağlam hale getirilmesi ve en önemlisi korunmasıdır. Doğal dişlerin korunması oldukça önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda diş kaplama yapılmalıdır:
Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?Diş kaplama yapılan dişlerin yine her gün en az 2 kez fırçalanması gerekir. Diş ipiyle dişlerin arasında biriken besin artıkları temizlenmelidir. Sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar diş kaplamalarının kırılmasına neden olabilir. Diş doktoruna rutin ziyaretler aksatılmamalı ve diş sağlığının korunması amacıyla doktorun önerilerine mutlaka uyulmalıdır. Bu sayede diş kaplamalarının olduğu kadar dişlerinizin de ömrünü uzatabilirsiniz. |
Dis kaplama islemi gercekten dislerin gorunumunu bu kadar degistirebilir mi? Acaba kaplamalarin disime tam uyup uymayacagini nasil anlayabilirim?
Cevap yazMerhaba Özgenay,
Dis kaplama islemi, dislerin gorunumunu ciddi anlamda degistirebilir ve daha estetik bir gulus elde etmenize yardimci olabilir. Kaplamalarin dislerinize tam uyup uymayacagini anlamak icin, dis hekiminiz once detayli bir muayene yapacak ve dislerinizin kaliplarini alacaktir. Bu kaliplara gore hazirlanan kaplamalar, dislerinize uyacak sekilde tasarlanir. Ayrica, prova asamasinda kaplamalarin uyumu kontrol edilir ve gerekli ayarlamalar yapilir. Bu sayede finalde dogal ve rahat bir gorunum elde edersiniz. Dis hekiminizle bu sureci detayli konusarak endiselerinizi giderebilirsiniz.