Diş Kökü ÇekimiDiş kökü çekimi tedavisi, normal yöntemlerle çekilemeyen dişlerin çekilmesi gerektiğinde, diş kökü veya kemik patolojilerinin (örneğin ur, kist) varlığında, implant cerrahisi gerektiren durumlarda, kemik oluşturma işlemlerinde ve protez öncesi doku hazırlığı gereken durumlarda anestezi uygulanarak gerçekleştirilen cerrahi işlemleri kapsar. Kalan kök parçalarının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer çok küçük bir parça varsa ve içerisinde sinirsel doku bulunmuyorsa, bu parça herhangi bir rahatsızlık vermeden ve sorun yaratmadan yıllarca orada kalabilir. Ancak kök, enfeksiyona neden olabilecek kadar büyükse veya ağrıya yol açıyorsa kesinlikle çıkarılması gereklidir. Eğer kök derinde ve semptomsuzsa ve üst kısmına basınç gelmiyorsa, bulunduğu yerde bırakılabilir. Çünkü kemik iyileştikten sonra kökün çıkarılması için üzerindeki kemiğin kaldırılması gereklidir ve bu da kemikte daha fazla travmaya yol açabilir. Kalıcı Diş Köklerinin ÇekimiDiş hekimlerinin diş köklerini çıkarması gereken durumlar şunlardır:
Kökler, uçları az ya da çok dar ve uzunca kerpetenlerle sırasıyla çekilir; ya da kök ucu çevresi kazıma ve kanal içi iğneyle sağlamlaştırma işlemleri uygulanır. Diş kökünü çıkarmak için diş eti ve kemik dokusuna müdahale edilmesi gerekebilir. Bu müdahaleler sırasında enfeksiyona uğramış kök uçları ve çevresindeki kemik dokusu dikkatlice temizlenir ve kök kanalları mikrop kırıcı bir macunla doldurulur. Diş kökü çıkarıldıktan sonra, diş eti parçası tekrar kemik üzerine yapıştırılır ve dikilir. Diş Kökü Cerrahi ÇekimGeleneksel basit çekimde, diş hekimi dişi çevreleyen kemik ve diş etine zarar vermemeye çalışır. Ancak bazı özel durumlarda, bağ dokusu-mukoza tabakasını kesmek ve belirli bir kemik bölgesini feda etmek zorunda kalabilir. Bu tür durumlar şunlardır:
Bu tür girişimlere genellikle önceden karar verilir ve özel bir teknikle uygulanması gereklidir. Özellikle alt 20 yaş dişinin çene kemiği içerisinde gömülü kalması, çok özel bir durum oluşturur. Bu nedenle, bu tür girişimlerdeki aşamalar dikkatlice gözden geçirilmelidir. Ameliyat Öncesinde MuayeneAmeliyat öncesinde yapılan muayeneler şunlardır:
Bu muayeneler ve incelemeler, cerrahi işlemin planlanmasında ve uygulanmasında büyük önem taşır. |
Dun cekdirdim disimi daha agrim devam ediyor ve sislik inmedi ne yapmam gerek
Cevap yazMerhaba Tarik polat,
Dis çekiminden sonra ağrı ve şişlik bir süre devam edebilir, bu normaldir. Ancak, ağrı dayanılmaz hale geliyorsa veya şişlik azalmıyorsa, enfeksiyon belirtisi olabilir. İlk olarak, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanarak ağrıyı hafifletmeye çalışın. Ayrıca, bölgeye soğuk kompres uygulamak şişliği azaltabilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Eğer belirtiler birkaç gün içinde düzelmezse, mutlaka diş hekiminize başvurmalısın. Sağlığınızı ihmal etmemeniz önemli.
Geçmiş olsun!
Diş çekildikten sonra bir kaç gün diş çekilen yer ağrı yapar. Bunun için diş hekimleri genellikle ağrı kesici verir ve bir kaç gün içerisinde geçer. Eğer çok gerekli görürse bir kaç gün içinde geçmezse iltihap olmuşsa çekilen yerde antibiyotik tedavisi de uygulayabilir. Çok şiddetliyse ağrınız diş hekimine danışmadan ilaç kullanmayınız.