Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş eti estetiği, estetik bir gülümseme için dişlerin yanı sıra diş etlerinin de önemli olduğunu vurgular. Sağlıklı ve uyumlu diş etleri, güzel bir görünüm elde etmek için gereklidir. Bu süreçte, diş etlerindeki sorunların giderilmesi ve estetik operasyonların uygulanması hedeflenir.
Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?
08 Eylül 2024

Diş Eti Estetiği


Diş eti estetiği, estetik bir gülümsemenin sağlanması için yalnızca düzgün sıralı ve beyaz dişlerin yeterli olmadığını vurgular. Dişlerle uyumlu diş etlerine de ihtiyaç vardır. Diş eti estetiği veya diğer adıyla pembe estetik sayesinde bu uyum yakalanır. Diş estetiği için sağlıklı diş etlerine, dişlerle uyumlu renge sahip olan diş etlerine ve dişle diş etinin seviyesine dikkat etmek gerekir. Karşıdan bakanın gözüne hoş gelen bir gülüş için, diş ve diş eti uyumunun yakalanması gerekir. Sağlıklı diş eti demek açık pembe renkli, dişle kemiğe sıkıca tutunmuş, görünümü portakal kabuğu gibi parlak ve pütürlü yapıda olması demektir. Bu özelliklerin sağlanması estetik diş hekimliği alanında yapılan tedavilerle gerçekleştirilir. Hedef, kişide kusursuz gülümseme elde etmektir. Bunun için de diş eti estetiğinin önemi büyüktür.

Hoş bir gülümsemede dişler, diş eti, çene ve dudaklar harmoni içinde olmalıdır. Diş etindeki sorunların türüne göre farklı operasyonlar yapılabilir. Bazen gülümserken fazla görünen diş etlerinin küçültülmesi, bazen de diş etlerinde farklı uygulamalar yapılması gerekebilir. Diş eti estetiğinde yapılan operasyonlardan önce diş etlerinin sağlıklı olması her şeyden önemlidir. Pembe renkte, hafif pütürlü yüzeyli ve kanamayan diş etine sahip olmak gerekir. Kızarık, şişmiş ve kanamalı diş etleri varsa, diş eti estetiği öncesinde bunların tedavi edilmesi gerekir. Diş taşları varsa bunlar temizlenmeli, diş eti küretajı gibi gereken tedaviler uygulanmalıdır.

Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?


Diş eti estetiği yani pembe estetik, gülümserken önde ortada bulunan iki dişin tepe noktalarındaki diş etlerinden geçen hayali çizginin hafif şekilde dudağa dokunması sayesinde gerçekleştirilir. Ağızdaki diğer dişler ve diş etleri belirli bir formda yerleştirilmelidir. Bazen dişlerin form ve dizilişleri mükemmel olmasına rağmen, diş etleri düzensiz olduğundan, gülümsemede ahenk bozulmakta ve kötü bir görünüm oluşmaktadır. Bazen de sorun dişlerin dizilişinden kaynaklanabilir. Bu sorunlarda ilk olarak diş etleri düzeltilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Bazı hastalarda diş eti estetiği kapsamında küçük dokunuşlar yapılarak, mükemmel sonuçlara ulaşılabilir.

Bazı kişilerde diş etleri çekildiği için, dişlerin kök yüzeyleri görünür halde olur ve bu yüzden diş kronu daha uzun görünür. Bu hastalarda diş etlerine ilave yapılmalıdır. Kök yüzeyinin örtülmesi için buraya diş eti grefti koyulur. Böylece diş ve diş etleri sağlıklı bir görünüme kavuşturulur, estetik görünüm elde edilir. Diş etlerinin çekilmesine yol açan etkenlerin tespit edilmesi, bunun tekrarlanmasını önleyecektir. Buna en fazla dişlerin sertçe fırçalanması ya da frenulum denilen diş eti çekilmesi sebep olur.

Estetik operasyonlarda sadece dişlere müdahale edilmesi sorunu çözmeyebilir. Ağız muayenesinden sonra yapılması gereken operasyonlar tespit edilmelidir. Sırasıyla bunların uygulamaya konulması, diş etlerinde simetrik olacak, sağlıklı bir görünümün sağlanması ve mükemmel şekilde protetik operasyonların yapılması gerekir. Estetik diş hekimliği alanındaki gelişmeler, bu operasyonların başarıyla yapılmasını sağlar. Özellikle bonding uygulamaları ile lamine diş, mine ile dentin daha dayanıklı şekilde bağlanmaktadır. Estetik görünümde zirkonyum dişler de başarılı bir çalışmanın sonuçlarıdır.

Diş Eti Estetiğinde En Fazla Karşılaşılan Sorunlar


Diş eti iltihabı sonucunda ortaya çıkan şişme ve morarma toplumda çok fazla görülmektedir. Bunların tedavisi yapılmalı, ağız bakımı ve hijyenine dikkat edilmelidir. Tedavi süreci lazer uygulamaları sayesinde kısalmakta ve sorunun tekrarlama riski azalmaktadır. Mekanik olarak diş etleri temizliğinden sonra, lazerle cep adı verilen diş eti rahatsızlığına sebep olan bakteriler temizlenir.

Gummy smile, gülümseme sırasında diş etlerinin fazla görünmesidir. Gülümseme dizaynı sonucunda bu fazlalık tespit edilir. Lazerle acısız ve rahatça diş etindeki fazlalık çıkarılır ve kanamaya neden olmadan diş etlerinin seviyesi ayarlanır. Lazer uygulaması kanamayı ortadan kaldırdığından, iyileşmeyi oldukça kısaltır.

Bazı kişilerde yaşlılık ve iltihap gibi etkenlerden dolayı diş eti çekilmesi olabilir. Bu durumda diş aralarında siyah boşluklar meydana gelir. Dişler sanki uzamış görünümde olur ve estetik bozulur. Böyle sorunlarda diş eti ilavesi yapılır ve aradaki boşluklar kapatılır.

Daha çok esmerlerde melanin pigmentasyonu yüzünden diş etinin doğal açık pembe renk tonu koyulaşır. Bu sorunlarda lazerle kısa sürede düzeltilir.

Tüm bu çalışmalara rağmen gülümseme sırasında diş etlerinin fazla görünmesine engel olunamazsa, burun deliğinin altındaki iki noktaya botoks yapılarak, kişinin ifadesi değiştirilmeden, üst dudak aşağıya doğru düşürülür ve diş etlerinin görünmesine engel olunur.

Dişlerin uygun şekilde temizlenmemesi diş aralarında biriken besin artıkları nedeniyle bakteri üremesine yol açar. Bakteri plağı denilen birikimler dişlerde çürümeye, diş etlerinde iltihaplanmaya yol açar. Bu durum diş eti çekilmesinin de nedenlerinden biridir. Bu sorunların giderilmesinde diş fırçalanması ve ağız bakımı gibi uygulamaların yanında botoks yapılması da diş eti estetiğinin sağlanmasına yardımcı olur.

Diş Eti Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Rejeneratif: Bu uygulamalar periodontal hastalık sonucu destek dokuların yıkıma uğramasıyla vücudun kendi yapım mekanizmalarının uyarılması için yapılır. Etkilenen hastalıklı dokular uzaklaştırılır, membran, kemik grefti ya da doku uyarıcı proteinlerle destek dokuların oluşmasına yardımcı olunur.

Gingivektomi: Bu uygulama diş etinde büyüme ve derin alanların oluştuğu yerlerdeki diş etlerinin çıkarılması için yapılır. Diş eti konturları düzeltilerek, istenen form elde edilir.

Kron Boyu Uzatma: Doku kaybı fazla olan dişlerde, diş eti altına çürüğün ilerlemesi halinde kron boyu uzatılarak, diş etinin fazlalığı çıkarılır ve yeniden kemik şekillendirilir. Dişler daha uzun görünür.

Botoks: Cerrahi işlemlerin diş eti sorunlarından yetersiz kalması halinde botoks sayesinde sorunlar giderilebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sıbgatullah 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Daha önce diş eti estetiği yaptırdım ve gerçekten gülüşümde büyük bir fark yarattı. Ancak, bu tedavi öncesinde diş eti sağlığının önemli olduğunu vurguluyorsunuz. Benim diş etlerim bazen kızarıyor ve kanıyor. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Ayrıca, diş eti estetiği için hangi tedavi yöntemini seçmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sıbgatullah,

Dış eti kızarıklığı ve kanama sıklıkla diş eti hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu durumla başa çıkmak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

1. Diş Fırçalaması ve Diş İpi Kullanımı: Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin. Bu, plak birikimini önler ve diş eti sağlığını korur.

2. Profesyonel Temizlik: Diş hekiminize düzenli olarak giderek profesyonel temizlik yaptırın. Bu, diş eti hastalıklarını önlemede önemli bir rol oynar.

3. Antiseptik Ağız Gargaraları: Antiseptik ağız gargaraları kullanarak ağız hijyeninizi destekleyebilirsiniz. Bu, bakterilerin azalmasına yardımcı olur.

4. Dengeli Beslenme: Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek diş eti sağlığını destekler. Özellikle C vitamini, diş etleri için faydalıdır.

Dış eti estetiği içinse, hangi tedavi yöntemini seçmeniz gerektiğine diş hekiminizle birlikte karar vermeniz en doğru yol olacaktır. Genel olarak, lazer tedavisi, diş eti şekillendirme ve diş eti grefti gibi yöntemler sıkça tercih edilir. Ancak, sizin durumunuza özel en uygun yöntemi belirlemek için profesyonel bir değerlendirme şarttır.

Sağlıklı gülüşler dilerim!

Çok Okunanlar
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Diş Çeşitleri ve Temizliği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diş Çekimi Sonrası Sigara
Diş Çekimi Sonrası Sigara
Diş Yaptırma Çeşitleri
Diş Yaptırma Çeşitleri
Diş Kökü Ağrısı Tedavisi
Diş Kökü Ağrısı Tedavisi
Diş Eti Kanaması Tarifi ve Malzemeleri
Diş Eti Kanaması Tarifi ve Malzemeleri
Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Güncel
Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?
Diş Plak Temizleme Nasıl Olur?
Güncel
20 Lik Diş Çekimi Faydaları ve Ağrıları
20 Lik Diş Çekimi Faydaları ve Ağrıları
Güncel
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazerle Diş Beyazlatma
Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?
Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş Ameliyatı ve Sonrası
Diş Ameliyatı ve Sonrası
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi
İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi
Protez Diş Yapımı ve Bakımı
Protez Diş Yapımı ve Bakımı
Porselen Diş Kullanımı
Porselen Diş Kullanımı
Gömülü Dişler Neden Olur?
Gömülü Dişler Neden Olur?
Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?
Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?