Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
10 Temmuz 2024

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?


Diş dolgusu, diş doktoruna en sık gitme nedenlerinden biridir ve genellikle kısa sürede tamamlanabilen bir işlemdir. Dişler, bakterilerin çoğalması sonucu çürür ve dolgu yapılması gerekebilir.

Diş Dolgusunda Kullanılan Malzemeler

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgular, en uzun ömürlü ve ekonomik dolgu türüdür. Gümüş dolgular olarak da bilinen amalgam dolgu, gümüş, bakır ve kalayın cıva ile karıştırılmasıyla oluşturulur. Bu karışımın yarısını oluşturan cıva maddesi sayesinde oldukça dayanıklı bir dolgu malzemesidir. Amalgam dolgular, diğer dolgu maddelerine göre daha kısa sürede ve daha basit uygulanabilir. Ayrıca kompozit ve inley dolgulara göre daha uzun ömürlüdür. Ancak cıvaya alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır. Uzun yıllardır kullanılan bu dolgular, birçok dişin korunmasına yardımcı olmuştur.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, estetik dolgu maddeleridir. Amalgam kadar dayanıklı olmayan bu dolgular genellikle ön dişlerde kullanılır. Kompozit dolgular, dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için de kullanılmaktadır. Estetik açıdan daha hoş bir görünüm sağladıkları için tercih edilir.

İnley ve Onley Dolgular

İnley ve onley dolgular, altın veya porselenden hazırlanıp dişe yapıştırılan döküm dolgulardır. Çok hassas ve özel bir uğraş gerektirirler. Bu dolgu maddelerinin seçimi, dolgunun yapılacağı dişe ve kişinin tercihine göre değişebilir. Çürük diş arka bölgede ise izolasyonun daha kolay sağlanacağı için amalgam dolgu kullanılabilir. Eğer çürük ön dişlerde ise estetik ve görsellik açısından kompozit dolgu tercih edilmelidir. Günümüzde birçok kişi dolgunun işlevleri dışında görünümüne de önem verdiği için arka bölgeler için de kompozit dolgular tercih edilmektedir.

Diş Dolgusu İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş dolguları genellikle 30 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilen işlemlerdir. Derin ve büyük dolgular durumunda, kişinin canı yanmaması için anestezik iğneler yapılarak uygulanacak bölge uyuşturulur. Küçük dolgular için ise anesteziye gerek kalmaz. Anestezi uygulandıktan sonra frez yardımıyla çürük temizlenir veya lazer yardımıyla alınır. Daha sonra aeratör yardımıyla dişlerin sert mine tabakası aşındırılır ve çürüğün tamamen temizlendiğinden emin olunduktan sonra dolgunun koyulacağı yer belirlenir.

Uygulama bölgesine asit jeli kullanılır. Bu jel, dişe gözenekler açarak dolgunun dişe yapışmasını sağlar. Asit jel uygulandıktan sonra, hamur haline getirilmiş dolgu maddesi spatül aracılığıyla diş yüzeyine uygulanır ve dolgu maddesini sertleştirmek için homojen ışık kullanılır. Dolgu sertleştikten sonra gerekli düzeltmeler yapılır, diş cilalanır ve parlatılır.

Bu işlemlerden sonra, dolgu yapılan taraf bir saat boyunca kullanılmamalı ve diş, şekerli yiyeceklerden, sıcak ve soğuk içeceklerden, havaya ve basınca bir hafta kadar hassas olabilir. Bu nedenle dikkatli davranılmalıdır.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dolgudan sonra bir saat boyunca yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
  • Dolgu yapılan taraf, ilk birkaç gün daha az kullanılmalıdır.
  • Sıcak ve soğuk yiyecekler ile içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Şekerli yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır.

Diş dolgusu işlemi, doğru malzemeler ve yöntemler kullanılarak yapıldığında uzun ömürlü ve sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar. Diş hekiminizin önerilerine uyarak ve düzenli olarak kontrole giderek dolgunuzun ömrünü uzatabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsrail

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Diş tedavisinden çok korkuyorum. Birkaç gündür diş ağrısı yaşıyordum. Dişçiye gittim. Dişci dolgu tedavisine başlamamız gerektiğini söyledi. Çok korktuğum için diş dolgusu ile ilgili araştırma yapmak istedim. Diş dolgusunda kullanılan malzemeler nelerdir? Dolgu çeşitleri nedir ve diş dolgusu nasıl yapılır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsrail,

Diş tedavisinden korkuyor olmanı anlıyorum, bu oldukça yaygın bir durum. Diş dolgusu hakkında bilgi sahibi olmak, endişelerini hafifletebilir. Diş dolgusunda kullanılan malzemeler genellikle amalgam (gümüş dolgular), kompozit reçine (beyaz dolgular), cam iyonomer ve porselen gibi maddelerdir.

Dolgu çeşitleri ise:
1. Amalgam Dolgu: Dayanıklı ve uzun ömürlüdür ancak estetik olarak tercih edilmeyebilir.
2. Kompozit Dolgu: Diş renginde olduğu için estetik açıdan daha hoş görünür fakat zamanla renk değiştirebilir.
3. Cam İyonomer Dolgu: Genellikle çocuklarda ve diş eti çizgisine yakın yerlerde kullanılır.
4. Porselen Dolgu: Çok dayanıklıdır ve estetik olarak doğal bir görünüm sağlar.

Diş dolgusu işlemi sırasıyla:
1. Dişteki çürük veya hasarlı bölge temizlenir.
2. Temizlenen boşluk, dolgu malzemesi ile doldurulur.
3. Dolgu malzemesi sertleştirilir ve şekil verilerek dişin doğal formuna uygun hale getirilir.

Diş hekimin, sana en uygun dolgu tipini belirleyecektir. Korkularını onunla paylaşman, işlemi daha rahat geçirmen için yardımcı olabilir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Hünkar

Merhabalar,korkulacak bir durum yok diş hekimleri genelde ağrıyan dişlerimizi hemen çekmek yerine onları onarmayı tercih ediyor. Tedavilerden biriside dolgudur çürük olan bir dişi temizleyip oraya diş yapısına çok benzer bir parça ekleniyor. Boşlugu dolduruyor bu sayede hem yeme içmede problem olmuyor hemde diş kaybınız olmuyor. İğneyle uyusturup yapiyorlar hissetmiyorsunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Evde Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Porselen Diş Kullanımı

Porselen Diş Kullanımı

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Ameliyatla Diş Çekimi Riskleri ve Sonrası

Ameliyatla Diş Çekimi Riskleri ve Sonrası

Güncel

Şeffaf Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

Şeffaf Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

Güncel

Süt dişleri Çıkması

Süt dişleri Çıkması