Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi

Diş apsesi, diş ve diş etlerinin zamanla deforme olması nedeniyle ortaya çıkan oldukça ağrılı ve sancılı bir rahatsızlıktır. Diş çürümeye başladığında zamanında müdahale edilmezse zamanla apseye dönüşür. Diş apsesi, diş çürüğünün ilerlemesi sonucunda ilk olarak ağrı ile kendini gösterir. Fakat dişe daha önce dolgu veya kanal tedavisi yapılmışsa, dolgunun düşmesi ile de apse oluşabilir. Apse her zaman ağrılı olmayabilir; bazı durumlarda ağrısız apse de yaşanabilir. Apse ağrısız olsa bile ağız tadında bir bozukluk oluşabilir. Eğer dil, dolgunun düştüğü apseli dişe değdiğinde farklı bir tat alınıyorsa, dişte apse oluşmuş demektir. Apse bazen diş eti ve yüzde şişme ile de kendini gösterebilir.

Diş apsesi, zararlı bakteriler nedeniyle meydana gelir. Eğer zamanında tedbir alınmazsa zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş kaybının haricinde apse, kalp ve damar gibi vücudun tüm organlarını olumsuz etkileyebilir.

Diş Apsesi Neden Olur?

Diş apsesi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yaşanan belirtiler dişin durumuna göre farklılık gösterir. Diş apsesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çürük Diş: Çürük diş, tek başına diş apsesine yol açabilen bir nedendir. Çürüğün boyutu ne olursa olsun mutlaka gerekli tedavinin yapılması gerekir. Çürük tedavi edilmediği takdirde vücuda enfeksiyon yaymaya başlar ve zamanla diş apsesine sebep olur.
  • Zararlı Yiyecek ve İçecekler: Aşırı şekerli yiyecek ve içecekler diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Zamanla dişte apse oluşmasına sebep olur. Aşırı şeker ve asit içerikli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, diş minelerine ciddi anlamda zarar verir. Diş minelerinin savunma duvarları ortadan kalktıktan sonra diş içine kadar ilerleyerek apse meydana gelir.
  • Diş Temizliğine Dikkat Etmemek: Diş temizliğinin sürekli ihmal edilmesi apse oluşumu için nedenler arasında yer alır. Düzenli dişlerin fırçalanması, bakterilerin uzaklaşması için önemlidir. Aksi halde diş apsesi riski artabilir.
  • Yanlış Yapılan Kanal Tedavisi: Diş apsesi, bazen yanlış yapılan bir kanal tedavisi ya da kalitesiz bir dolgu nedeniyle meydana gelebilir. Dolgu işlemi anında bölgenin iyi temizlenmemesi, dolgu içinde açıklık olması gibi sebeplerden dolayı diş apsesi oluşabilir.
  • Yiyecek Artıkları: Dişte oluşan çürük tedavi edilmediğinde tüketilen yiyecek artıkları apse riskini artırır. Ayrıca, dişte çürük olmasa bile diş etinde yaşanan bir zayıflık, herhangi bir hastalık ya da yemek artıkları yine diş apsesine yol açabilir.

Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş ile alakalı sorun yaşandığında mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir. Çünkü ihmal edildiğinde, zamanla diş apsesi oluşur ve bu durum genel sağlık için de oldukça önemlidir. Dişin apse yaptığı bölgede meydana gelen enfeksiyonun vücutta kana karışma riski oldukça fazladır. Doktora başvurulduğunda apse farklı şekillerde tedavi edilebilir. Daha çok 1 hafta süre ile kullanılması gereken antibiyotik tedavisi uygulanır. Apsenin boyutuna göre antibiyotik tedavi süresi değişebilir. Apsenin tamamen ortadan kalkması 1 hafta kadar sürebilir. Apseli dişin çekilmesi doğru değildir. Dişte apse tedavi edildikten sonra apsenin neden oluştuğu tespit edilerek gerekli tedaviye başlanır. Kanal, dolgu ya da diş çekimi uygulanabilecek tedaviler arasında yer alır. Diş apsesi diş nedeniyle meydana gelmişse tedavi o şekilde planlanır. Eğer apse diş etinde yaşanan bir sıkıntı nedeniyle oluşmuşsa tedavi dişetine yönelik yapılır.

Diş Apsesi Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

  • Sarımsak: Diş apsesi ve yaşanan ağrıları hafifletmek için tıbbi tedaviye destek amacıyla evde sarımsak kullanılabilir. Çiğ sarımsak suyu enfeksiyona karşı oldukça faydalıdır. Çiğ sarımsağın suyu sıkılarak apseli dişe uygulandığında oldukça rahatlatır.
  • Karanfil Yağı: Karanfil, yine sarımsak gibi enfeksiyonları ortadan kaldırmak amacıyla tıbbi tedaviye destek için kullanılabilir. Karanfil yağı, diş fırçasına damlatılarak sorunlu bölgeye çok bastırılmadan uygulanabilir. Hafif ağrılarda pamuğa damlatılarak ağrılı bölgeye sürülebilir.
  • Nane Yağı: Nane yağı, dişte oluşan ağrı ve apse için oldukça etkili bir yağdır. Nane yağı dişe uygulandığında ciddi anlamda rahatlama sağlar.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı, dişte meydana gelen ağrı ve apseyi hafifletmek için kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Hindistan cevizi yağı apseli bölgeye bir pamuğa damlatılarak yarım saat boyunca uygulanır. Yağ yutulmadan dışarı tükürülür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elife

25 Temmuz 2024 Perşembe

Dişte apse olduğunu nasıl anlayabilirim? Özellikle dişe dolgu veya kanal tedavisi yapıldıysa, dolgunun düşmesi ile apse oluşup oluşmadığını nasıl fark edebilirim? Ayrıca, diş apsesi ağrısız olabilir mi? Eğer öyleyse, başka hangi belirtiler apseyi işaret eder?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elife hanım,

Dişte apse olduğunu anlamanın birkaç belirtisi vardır. Öncelikle, şiddetli ve sürekli bir ağrı en yaygın işaretlerden biridir. Ancak, apse her zaman ağrılı olmayabilir. Ağrısız apselerde ise şişlik, kızarıklık ve dişte hassasiyet gibi belirtiler görülebilir. Diş etinde veya yüz bölgesinde şişlik fark edebilir, hatta dokunduğunuzda sıcaklık hissedebilirsiniz.

Eğer dişe dolgu veya kanal tedavisi yapıldıysa ve dolgu düştüyse, bakterilerin dişin içine sızması ve apse oluşması mümkündür. Bu durumda, dolgu düşmeden önce ve sonra dişte hassasiyet veya ağrı artışı olup olmadığını gözlemlemek önemlidir. Ayrıca, kötü bir tat veya koku da apse belirtisi olabilir.

Apsenin diğer belirtileri arasında ateş, yutma zorluğu ve çene veya boyun bölgesine yayılan ağrı bulunur. Bu tür belirtiler varsa, vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanız önemlidir.

Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni