Diş Hekiminin Görevleri
11 Temmuz 2024

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Hekimi

Diş hekimi; ağız, çene, baş, yüz ve dişlerin yapısını ve işlevlerini inceleyen ve bu bölgelerdeki hastalıkları tedavi eden sağlık profesyonelidir. Diş hekimlerinin temel amacı, hastalarının ağız ve diş sağlığını korumak ve tedavi esnasında hastaların konforunu sağlamaktır. Diş hekimleri, el ve parmak becerilerini bir sanatkâr gibi kullanabilmelidirler. Diş hekimliği, yüksek düzeyde bilgi ve beceri gerektiren bir meslektir.

Ülkemizde, 2015 yılı itibariyle 47 Diş Hekimliği Fakültesi bulunmakta olup, bu fakültelerden 23'ünde henüz eğitime başlanmamıştır. Diş hekimi olabilmek için sayısal bir bölümde eğitim görmek ve üniversite sınavında yüksek bir puan almak gerekmektedir. Diş hekimliği eğitimi beş yıl sürmekte olup, bu süreçte öğrencilere hem teorik hem de pratik bilgiler verilmektedir. Eğitim programı, fen bilimleri ve temel tıp derslerini içermekte olup, son iki yılda pratik ve klinik uygulamalara ağırlık verilmektedir. Bu beş yıllık eğitimin sonunda sınavları başarıyla geçen öğrencilere diş hekimliği diploması verilmektedir.

Diş Hekiminde Olması Gereken Özellikler

  • Kişilerarası ilişkilerde başarılı olmalı,
  • Hastaları yatıştırabilmeli,
  • El becerisi yüksek olmalı,
  • Alanındaki gelişmeleri yakından takip etmeli,
  • Hastalara en uygun tedaviyi uygulayabilmeli,
  • Hastalarının şikâyetlerini ve isteklerini iyi dinlemeli,
  • Hoşgörülü, sabırlı ve sorumluluk sahibi olmalı,
  • Üç boyutlu görme becerisine sahip olmalı,
  • Yaratıcı olmalıdır.


  • Ağız ve diş eti hastalıklarını tedavi eder.
  • Ağız ve dişlerle ilgili cerrahi işlemleri gerçekleştirir.
  • Tedavisi mümkün olmayan dişleri uyuşturduktan sonra çeker.
  • İnsanlara ağız sağlığı, diş temizliği ve bakımı hakkında bilgi verir.
  • Çürükleri tedavi eder ve dolgu yapar.
  • Ağız ve dişlerle ilgili hastalıkları teşhis eder.
  • Hastalarının şikâyetlerini dinler.

Diş Hekimlerinin Çalışma Alanları

Diş hekimleri, serbest olarak kendi muayenehanelerinde, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabildikleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilmektedirler. Diş hekimlerinin maaşı, asgari ücretin beş katından başlamaktadır. Muayenehane açacak olan diş hekimleri, Türk Tabipler Odası'na başvurmalı, Sağlık Bakanlığı'ndan muayenehane açma izni almalı ve durumu Maliye Bakanlığı'na bildirmelidir. Diş hekimleri, Türk Tabipler Odası'na üye olmak zorundadır.

Ekstra Bilgiler

Diş hekimliği, sürekli gelişen ve yenilenen bir alandır. Bu nedenle, diş hekimleri meslek yaşamları boyunca sürekli olarak eğitimlere ve seminerlere katılmalı, bilimsel yayınları takip etmelidir. Ayrıca, diş hekimliği teknolojilerindeki gelişmeleri yakından izleyerek, yeni tedavi yöntemleri ve cihazları hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Diş hekimliği, sadece teknik bilgi ve beceri gerektiren bir meslek olmayıp, aynı zamanda insan ilişkileri ve iletişim becerilerini gerektiren bir meslektir. Bu sebeple, diş hekimleri, hastalarıyla sağlıklı ve güvene dayalı ilişkiler kurmalı, onların korku ve kaygılarını gidermeli ve tedavi sürecini olabildiğince rahat ve ağrısız hale getirmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ulubaş

14 Mayıs 2024 Salı

İyi günler diş hekimliği bölümünü en fazla bayanlar mı yoksa erkekler mi tercih ediyor. Diş hekimliği bölümü bayanlar için iyi bir tercih olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ulubaş,

Dış hekimliği bölümünün tercih edilme oranı cinsiyete göre değişiklik gösterebilir, ancak son yıllarda bu bölümün hem bayanlar hem de erkekler tarafından eğitimi ve kariyer imkanları açısından tercih edildiğini gözlemliyoruz. Bayanlar için de diş hekimliği bölümü gayet iyi bir tercih olabilir. Bu bölüm, hem akademik hem de mesleki anlamda tatmin edici bir kariyer sunmaktadır. Ayrıca, diş hekimliği bölümünde bayanların başarı oranının da yüksek olduğu bilinmektedir. Başarılar dilerim!

2. Cevap
cevap

Safi

Diş hekimliği bölümü genel olarak kadınlar ve erkekler tarafından tercih edilen bir bölümdür. Herhangi bir cinsiyete göre değerlendirmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ama sağlık sektöründe olan ve önü açık bir meslek olduğu, şartları da güzel olduğu için hem kadın hem erkekler için güzel bir tercih olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Süt dişleri Çıkması

Süt dişleri Çıkması

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Diş Belirtileri ve Tedavisi

Diş Teknisyeni Ne Yapar?

Diş Teknisyeni Ne Yapar?

Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi

Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi

Diş Bölümleri Nelerdir?

Diş Bölümleri Nelerdir?

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Güncel

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Gebelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Diş İpi Nasıl Kullanılır?