Bebeklerde Diş Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Bebeklerde Diş Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Çürüğü

Çocuğun ilk kez diş hekimiyle tanışması ve diş kontrolünün, ilk süt dişi sürer sürmez (çıkmaya başlama evresi) yapılması tavsiye edilmektedir. Bu dönem genellikle 6-9 ay arasına denk gelir. Bu ilk diş hekimi ziyareti, çocuğun diş hekimi ve personellere alışmasıyla birlikte, ileride yapılacak diş tedavilerinde daha az endişe duymasını sağlayacaktır. Periyodik olarak 6 aylık kontrollerle diş hekimi, bebeğin diş sağlığını kontrol altında tutar, yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda aileyi uyarır ve çürük dişten koruyucu uygulamalar hakkında aileyi bilinçlendirir.

Bebeklerde dişlerin ilk ağızda yer almasıyla birlikte, beslenmelerden hemen sonra dişler temizlenmeye başlanmalıdır. Genellikle diş çürüme riski yüksek gıdalarla (mama dışında) beslenen bebeklerin, gıda kalıntıları dişlerin üzerinde kalırken uykuya dalmaları sonucu, uykuda tükürük dolaşımı ve akışının azalmasıyla dişler süratle demineralize olarak çürümektedir. Bebeklerin diş temizliği için özel olarak çeşitli 0-2 yaş fırçaları üretilmektedir. Diş hekiminizin tavsiye ettiği özellikli fırçalar alınmalıdır.

Bebeklerde Biberon Çürüğü

Bebeklerde oldukça fazla rastlanan bu çürüklerin oluşumu, bazen dişlerin üzerinde kahverengi lekeler ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü şeklinde gözlenir. Uzun süre biberonla beslenen çocuklarda gözlenen bu diş çürüklerine "biberon çürüğü" adı verilmektedir. Biberon çürüklerinde öncelikle üst ön dişler etkilenmektedir. Çürükler genellikle dişlerin arka kısmı, görünmeyen yer olan bölgelerde başlar. Sonra üst çene arka dişler ve ardından alt çene arka dişler olarak etkilenirler. Alt kesici dişlerin bu durumdan etkilenmesi pek nadir görülmektedir. Bu, dilin dişlerin üstüne gelerek dişlerin ağız içindeki sıvıya maruz kalmamasını sağlamasından ve bakterilerin yıkıcı etkilerini az da olsa önlemesinden kaynaklanmaktadır. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberonla beslenirse, süt ağızda birikerek mikropların ve bakterilerin dişleri çürütmesine neden olur.

Bu nedenle gece beslenmesi sonrasında bebeğin dişlerinin temizliğine özen gösterilmelidir. Bu çürüklerin görüldüğü anda tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde ağrıya ve iltihap oluşmasına neden olur ki bu da bebekte huzursuzluk ve beslenme düzeninin bozulmasına sebep olur.

Önlem alınmazsa iltihap alttan gelecek dişleri etkiler ve şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa ileride çocukta konuşma bozukluğuna yol açar.

Bebeklerde Diş Çürüğü İçin Alınacak Önlemler

Bebeklerde meydana gelecek olan diş çürüklerinin tedavisi çok zor olduğundan, koruyucu önlemleri erken dönemde almak gereklidir. Bu önemli maddeler halinde şöyledir:

  • Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığı kazanmasını önlemelisiniz.
  • Bir yaşından sonra biberonla beslenme alışkanlığını yavaş yavaş bırakmalısınız.
  • Mama ve sütüne bal, pekmez, şeker gibi tatlandırıcılar ilave etmemelisiniz.
  • Emzik kullanıyorsa bunu bala veya reçele batırıp vermemelisiniz.
  • Bebek beslendikten sonra mutlaka su içiriniz.
  • İlk dişleri sürmeye (çıkma dönemine) başlamasıyla, beslenme sonrası temiz, ıslak bir tülbentle diş temizlenmeli ve diş etine masaj yapılmalıdır.
  • Özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerinin temizliğine özen gösterilmelidir.

Bebeklerde Diş Sağlığı

Çocuğunuzun diş sağlığı için ne yediği, ne zaman ve ne sıklıkta yediği de önemlidir. Dengeli beslenme, uzun süreli diş sağlığı için çok önemlidir. Karbonhidrat içerikli yiyeceklerin ağız içinde ve diş yüzeyinde uzun süre kalmaları diş çürümeyi tetikler. Ağız içesinde bulunan bakteriler, bu karbonhidratlarla beslenirler ve oluşturdukları asitle dişlerin mine tabakasına etki ederek çürümelerine neden olurlar. Öğünler arası geçen sürede tükürük bu asidin etkisini ortadan kaldırmadığı için sık yemek yeme alışkanlığı asidin ağızda kalmasına neden olarak dişleri çürümeye yatkın hale getirir. Taze meyve sebze ya da peynir gibi sağlıklı yiyecekleri tüketmesine özen gösterin. Şeker içermeyen ya da şeker katılmamış yiyecekler tüketmesine dikkat edin. Ara öğünlerin daha az olmasını sağlayın, yatmadan önce meyve suyu ya da asitli içecekler içirmeyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Behram

25 Nisan 2024 Perşembe

Bir buçuk yaşında oğlum dişleri çürümeye başladı. Ne tür önlemler alınmalı, neler yemeli neler yememeli? Çürüyen diş eski haline döner mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öncelikle, çocuğunuzun diş çürümesi için bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş çürümesi geri dönüşsüz olabilir, bu nedenle erken müdahale kritik. ޞekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, su içmeyi teşvik etmek, günlük diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmek gereklidir. Ayrıca, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler tüketmesi faydalı olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri

Diş Tartarı Temizleme Yöntemleri

Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri

Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri

Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?

Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Nedenleri?

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Diş Sallanması Nasıl Geçer?

Güncel

Gömülü Diş Çekimi İşlemi

Gömülü Diş Çekimi İşlemi

Güncel

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Çocuklarda Diş Sallanması Nedenleri?

Güncel

Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri

Dişin Yapısı Diş Çeşitleri ve Adetleri

Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi

Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Hekiminin Görevleri

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Ön Diş Ağrısı Nedenleri?

Ön Diş Ağrısı Nedenleri?

Süt dişleri Çıkması

Süt dişleri Çıkması

Siyah Diş Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Siyah Diş Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi