Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı, yaygın olarak tartar olarak bilinen, yediğimiz besinlerden sonra diş aralarında biriken tortuların taşlaşması sonucu oluşan, dişlerimize kötü bir görünüm veren zararlı bir maddedir. Diş beyazlatma yöntemlerinden birini oluşturan diş taşı temizliği son derece basit olup, herhangi bir ağrı ve sıkıntı vermeden uygulanmaktadır. Diş taşı temizliğinde, diş plağına uygulanan teknikle diş aralarında ve arkalarında biriken diş taşları temizlenir. Diş taşı temizliği, diş beyazlatma yöntemlerine göre kimyasal kullanmadan yapılmaktadır.

Diş taşı temizliğinde, sadece belli bir kimyasal madde ve zararlı olmayan toz şeklinde bir madde kullanılır ve bu madde diş taşlarını aşındırıcı etkiye sahiptir. Diş taşı temizliğinde hastaya uyuşturucu iğne yapılmaz, çünkü bu yöntemde herhangi bir uyuşturma işlemine gerek yoktur. Bütün diş hekimleri tarafından basit bir şekilde uygulanan diş taşı temizliği, diş beyazlatma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.

Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalı?

Diş beyazlatma yöntemlerinde yapılan müdahalelerde kimyasal işlemlere yer verilmediği için diş taşı temizliği yılda iki kez yapılabilmektedir. Tabii ki kişilerin isteğine göre daha sık aralıklarda da yapılabilir. Diş hekimlerinin en çok tavsiye ettiği aralık ise 6 ayda bir olacak şekilde yapılmasıdır. Diş hekimlerinin tavsiyelerine uyulduğu sürece, daha sağlıklı ve temiz görünen, daha az çürüyen dişlere sahip olunur. Diş beyazlatma yöntemleri ne kadar sık uygulandığı sürece, dişlerin kendi rengine ulaşması da sağlanır.

Diş taşı temizliğinin nasıl yapıldığını geçmeden önce, bu zamana kadar bu yöntemi kullanan kişilerde yapılan anket görüşmelerinde bu yöntemin çok faydalı olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır. Diş taşı temizliği konusunda birçok diş hekimi tarafından seminerlerde faydaları ve avantajları anlatılmıştır. Hiçbir şekilde insan sağlığına zararlı olmayan bu yöntem her yaştan kişiye rahatlıkla uygulanabilir. Özel hekim muayenelerinde ve hastanelerde çok zaman almayan bir yöntemdir ve ortalama en fazla 30 dakika sürmektedir.

Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen hastaya ilk önce dişleri kontrol yapıldıktan sonra bir solüsyon ile diş taşlarına aşındırıcı bir etki uygulanır ve diş taşları temizlenir. Daha sonra cila olarak zararsız bir madde ile diş temizliği yapılır. Diş taşı temizliğinden sonra kısa bir süre için yiyecek ve içeceklerde soğuk sıcak hassasiyeti meydana gelebilmektedir. Ancak bu durum üç dört gün içinde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca diş taşı temizliğinden dolayı hiçbir şekilde ağrı hissedilmemektedir.

Diş Taşı Temizliğinin Zararları Nelerdir?

Bu zamana kadar yapılan araştırmalarda diş taşı temizliğinin insan sağlığına ve dişlere bir zararı bulunmamıştır. Tamamen zararsız bir uygulamadır. Çoğu diş hekimi tarafından en çok tercih edilen, diş bakımı ve sağlığı için, dişlerin sürekli güçlü kalması için yapılan en uygun yöntemdir. Diş taşı temizliği sırasında herhangi bir acı ya da ağrı duymak, diş etlerine zarar gelmesi ve dişlerde yıpranma gibi bir durum yoktur.

Diş taşı temizliği esnasında, diş etleri çok hassas olan kişilerde beklenenden çok fazla kanama olabilir. Daha önce dişlerine dolgu uygulanan kişilerde de bu durum görülebilmektedir. Dişlerine dolgu yaptıran kişiler, dişlerinin daha sağlıklı olması ve dolgularının iyi bir muhafazası için, 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmalıdır. Eğer diş taşı temizliği yapılmazsa bu kişilerde diş eti hastalıkları ve zamanla diş taşlarının diş dokularına vereceği zararlar ile karşılaşabilirler.

Diş Taşları Nasıl Oluşur?

Diş taşları, diş eti cebi olarak adlandırılan bölge ile diş minesinin birleştiği alanda ortaya çıkar. Buradaki derinlik normalde 3 milimetredir. Bazı kişilerde ve diş eti rahatsızlığı olan kimselerde bu derinlik artabilir. Bu kişilere ayrıca gerekli tedavi yapılması gerekir. Diş eti cebinde zamanla biriken tartar daha ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Diş çürümesini başlatan en etkin maddedir. Yapılan araştırmalarda, çok sık aralıklarla diş temizliği yapan kişilerde çürük olayı yaşanmamaktadır. Diş taşları bu bölgede ortaya çıkıp, tüketilen yiyeceklerin artıklarının temizlenmemesi ile zamanla üst üste biner ve taşlaşır. Bu taşlar diş çürümelerine yol açar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Inci sevgi

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra birkaç gün boyunca soğuk ve sıcak yiyeceklerde hassasiyet hissetmek normal midir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Inci sevgi,

Diş taşı temizliği sonrasında hassasiyet yaşamak oldukça yaygındır ve bu durum genellikle birkaç gün sürer. Diş eti ve diş yüzeyleri temizlendikten sonra, sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet hissetmek normaldir. Bu hassasiyet, dişlerdeki sinir uçlarının daha açıkta olmasından kaynaklanabilir. Eğer hassasiyet uzun süre devam ederse veya çok rahatsız edici olursa, diş hekiminize başvurmanızda fayda var. Diş hekiminiz size uygun bir hassasiyet giderici diş macunu veya diğer tedavi yöntemleri önerebilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Vidalı Diş Tedavisi

Vidalı Diş Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?

Diş Lekeleri Oluşma Nedenleri?

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?

Porselen Diş Kaplama Nasıl Olur?

Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diş İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Diş Beyazlatma Yöntemleri ve Teknikleri

Diş Beyazlatma Yöntemleri ve Teknikleri